Svedala

Nya lägenheter för äldre går tillfälligt till nyanlända

Åtta av sexton nya lägenheter på Toftaängens äldreboende i Svedala blir boende för nyanlända. ”En tillfällig lösning. Lägenheterna behövs inte för äldre personer förrän 2018-19”, säger socialchef Anna Borgius.

Behovet av platser i särskilt äldreboende har ökat under de senaste åren i Svedala kommun.
Därför har kommunen låtit bygga ut Toftaängens äldreboende med 16 nya lägenheter som stod klara i december förra året.
Samtidigt har kommunen haft svårt att hitta bostäder åt nyanlända personer.
Därför väljer man nu att använda åtta av de 35 kvadratmeter stora lägenheterna som bostäder för nyanlända. Tanken är att ensamstående vuxna eller små familjer ska kunna bo i lägenheterna.
Dessa har separata ingångar vilket innebär att nyanlända och äldre boende inte blandas.
Inflyttningen av nyanlända ska ske under våren.
– Redan när vi beslöt att bygga ut Toftaängen var bedömningen att vi bara behövde åtta av platserna i slutet av 2016 till särkilt boende. De övriga platserna behövs först 2018-19, säger kommunens socialchef Anna Borgius.
Samtidigt är det troligt att bostadsbristen i kommunen och regionen finns kvar även om några år. Men enligt Anna Borgius ska det inte att bli svårare för äldre personer att få plats i särkilt boende i Svedala de närmaste åren.
– Nej. Detta är en tillfällig lösning fram till 2018 eller 2019. Vi har idag ingen kö till särskilt boende efter att vi öppnat de åtta nya platserna i mitten av januari. Vi bedömer att vi behöver fyra nya platser per år i särskilt boende. Så för vård och omsorgs del förändrar detta ingenting, säger hon.
Gå till toppen