Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Orolig värld påverkar svenskarna

Världen 2016 präglades av terrordåd, tragedin i Syrien och orosfaktorer som brexit och Trump. Det har satt sina spår. – Svenskarnas syn på säkerhet är ganska mörk, säger Helena Lindberg, generaldirektör för MSB.

Närmare sex av tio svenskar tror att Sverige kommer att drabbas av terrordåd inom en femårsperiod. Bilden från Kurfürstendamm i Berlin, rakt över gatan från julmarknaden där en lastbilsattack skedde i december.Bild: Pontus Ahlkvist/TT
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som i rapporten "Opinioner 2016" visar hur svenskarna ser på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar. Utan tvekan har fjolårets händelser påverkat: 73 procent känner mycket eller ganska stor oro för den politiska situationen i världen. Det är en liten ökning jämfört med 2015, och oron de två senaste åren har inte varit så utbredd sedan 1980-talet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen