Zlatan

Karlsson döms för förtal av Ibrahimovic

Idrottsledaren Ulf Karlssons uttalande om Zlatan Ibrahimovic under en debatt om dopning var grovt förtal, anser Värmlands tingsrätt. Karlssons kunskap om dopning anses göra brottet extra allvarligt.

Zlatan Ibrahimovic och Ulf Karlsson - Zlatan Ibrahimovic stämmer Ulf Karlsson för förtal. Friidrottsledaren har sagt att han tror att landslagsstjärnan var dopad under sin tid i Juventus.Bild: TT
Ulf Karlsson, som bland annat varit förbundskapten i friidrott och chef för längdskidlandslaget, blev stämd av Zlatan Ibrahimovic efter en paneldebatt hos Värmlands idrottshistoriska sällskap i Karlstad.
Nu döms Ulf Karlsson till 60 dagsböter, totalt 24 000 kronor. Däremot slipper han betala Ibrahimovics kostnader för rättsprocessen.
Läs mer:Karlsson-dom öppnar för nya processer
En filmsekvens från debatten har en central roll i målet. Där hörs Ulf Karlsson uttala sig om Zlatan Ibrahimovics tid i italienska Juventus, en klubb som före sekelskiftet utreddes för systematisk dopning. Karlsson menar att det är anmärkningsvärt att Ibrahimovic gick upp tio kilo i muskler på bara ett år under sin tid i Juventus 2004–06.
Tingsrätten anser att Ulf Karlssons uttalande medförde "allvarlig skada" för Ibrahimovic, även om det inte var ett direkt påstående, och att idrottsledaren borde förstått det. Karlssons stora kunskap om dopingfrågor gör anklagelsen extra allvarlig.
Rätten påpekar också att man måste vänta sig att det som sägs under en sådan paneldebatt sprids vidare.
Däremot frias Ulf Karlsson från ansvar för det han sagt till en journalist i samband med debatten. Tingsrätten konstaterar att alla har rätt att lämna uppgifter till media.
Ulf Karlssons advokat, Johan Eriksson, beskriver domen som "ömsom vin, ömsom vatten".
– Att han fälls för grovt förtal är inte vad vi hade tänkt oss, säger Eriksson till TT.
Han vill inte redan nu ta ställning till om Ulf Karlsson ska överklaga.
Advokat Fredrik Bogren, som företräder Zlatan Ibrahimovic, konstaterar i en skriftlig kommentar att tingsrätten gett fotbollsstjärnan rätt i huvudfrågan.
"Ibrahimovic har genom att väcka enskilt åtal gjort vad som ligger inom hans kontroll för att bemöta Ulf Karlssons felaktiga och grundlösa påstående från i våras. Ibrahimovic har därigenom på tydligast möjliga vis markerat sin inställning till Karlssons agerande", skriver Bogren.
Tryckfrihetsexperter ser andra tänkbara konsekvenser av att Ulf Karlsson fälls för grovt förtal.
– Zlatan skulle kunna gå vidare och väcka talan mot i princip alla svenska medier och en hel del utländska som återgivit uppgiften, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.
Han vill dock inte uttala sig om fotbollsstjärnans chans att vinna en sådan process.
– Det blir en bedömningssport i slutändan, anser Schultz.
– Att han fälls för grovt förtal är inte vad vi hade tänkt oss.
Advokat Johan Eriksson, som företräder Ulf Karlsson.

Fakta: Dopningsanklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare bland annat varit förbundskapten i friidrott och chef för längdskidlandslaget, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i april 2016.
Karlsson uppges bland annat ha uttalat sig om att Zlatan Ibrahimovic varit dopad under tiden i Juventus, med hänvisning till att fotbollsstjärnan gick upp tio kilo i muskler under relativt kort tid.
Han upprepade sedan uttalandena för en reporter från Nya Wermlands-Tidningen.
Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev.
Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd av Ulf Karlsson, valde att låta saken bero. Zlatan Ibrahimovic stämde dock kort därefter Ulf Karlsson för grovt förtal i ett så kallat enskilt åtal.
Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004–2006.

Fakta: Bråket dag för dag

6 april 2016: Ulf Karlsson deltar i en paneldebatt om dopning hos Värmlands idrottshistoriska sällskap. Han säger att Zlatan Ibrahimovics viktuppgång under tiden i Juventus är anmärkningsvärd.
7 april: Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola hotar stämma Ulf Karlsson för förtal.
8 april: Ulf Karlsson skriver ett öppet brev där han ber om ursäkt.
12 april: Ibrahimovics stämningsansökan kommer in till Värmlands tingsrätt.
3 maj: Ulf Karlsson svar inkommer till tingsrätten. Han förnekar brott.
17 maj: Ibrahimovics advokater justerar åtalet och kortar beskrivningen av de påstådda brotten.
19 dec: Rättegång i Värmlands tingsrätt. Zlatan Ibrahimovic är inte personligen närvarande.
9 jan 2017: Värmlands tingsrätt dömer Ulf Karlsson till 60 dagsböter för grovt förtal.
Läs alla artiklar om: Zlatan mot Ulf Karlsson i rätten
Gå till toppen