Kultur

Per Bergström: Bowie – återuppstånden för sista gången?

Det finns inget mer tragiskt än mannen som aldrig får dö, säger Newton i pjäsen "Lazarus".
Det har idag gått ett år sedan David Bowie dog. I samband med Bowies död utkom hans sista album "Blackstar", ett enastående konstverk och ett försök att ta kontroll över den egna döden. Ett år senare har han fortfarande inte släppt kontrollen utan fortsätter hålla handen över sitt konstnärskap.
Fram till slutet av januari spelas nu föreställningen "Lazarus" på Kings Cross Theatre i London, baserad på Walter Tevis bok "The man who fell to earth" (filmatiserades 1976 med Bowie i huvudrollen), regisserad av Londons nuvarande älsklingsregissör Ivo van Hove och med manus av Enda Walsh och Bowie själv.
Walsh har till handlingen fått välja ut tjugo låtar från Bowies karriär – stundtals framförda slående Bowielikt av bland andra Michael C Hall – och med tre tillskrivna roller av Bowie blir det en hypnotisk berättelse om döendet och människors ovilja att acceptera döden.
När föreställningen först hade premiär i december 2015 i New York var det Bowies sista officiella framträdande. När han i London på bild bakom ensemblen hälsar till publiken under ovationerna är det som om han slutligen släpper kontrollen över sig egen död, ber publiken acceptera den och likt Thomas Jerome Newton lämnar den parallella världen för att finna ro. En hälsning lika värd att komma ihåg nu som ifjor.
Gå till toppen