Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brå: Kvinnors otrygghet alarmerande

Nästan en tredjedel av Sveriges kvinnor känner i dag otrygghet när de går ut på kvällarna. Fler än en av tio stannar hemma. ”Det är en skrämmande siffra”, säger Erik Wennerström, generaldirektör för Brå.

Brås generaldirektör Erik Wennerström presenterar den nationella trygghetsundersökningen på Folk och försvar.Bild: Pontus Lundahl/TT
Ökningen av kvinnors otrygghet har aldrig varit så stor i Brottsförebyggande rådets (Brå) nationella trygghetsmätningar. I undersökningen som genomfördes förra våren uppgav 31 procent av kvinnorna att de känner sig ganska eller mycket otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna. Det är en ökning från 25 procent 2015.
Ökningen är den största sedan mätningarna startade 2006. Känslan av otrygghet är störst bland unga kvinnor och äldre kvinnor. 12 procent av kvinnorna känner sig så otrygga att de väljer att inte gå ut på kvällarna.
– Det innebär att en dörr stänger ute dem från en del av sina liv. De får en allvarlig inskränkning av sin rörelsefrihet som ingen ska behöva känna, säger Wennerström.
Han pekar ut två möjliga förklaringar till den ökade otryggheten. Kvinnor är framför allt oroade för att utsättas för överfall och misshandel, vilket oftast handlar om sexualbrott. Andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott ökade under de senaste tre åren från 1,4 procent till 3 procent av den kvinnliga delen av befolkningen.
– Det är en fruktansvärd ökning, säger Wennerström.
En annan förklaring kan vara att det varit mycket debatt om sexuella övergrepp mot kvinnor på offentliga platser, till exempel festivaler, det senaste året.
– Vi tycker att detta är alarmerande, men exakt vad man ska göra åt det har jag inget svar på, säger Wennerström.
Rikspolischefen Dan Eliasson tycker inte att kvinnors ökande otrygghet bara är polisens misslyckande.
– Det är ett misslyckande för hela det svenska samhället att vi inte kan skapa en trygghetssituation som är likvärdig oavsett om du är man, kvinna, oavsett etnicitet och oavsett var du bor någonstans. Alla har rätt till samma trygghet, säger han.
Eliasson uppger att BRÅ:s siffror nu måste analyseras så att man gör rätt insatser. Det kan handla om ökad polisär närvaro på festivaler eller andra offentliga miljöer, men det kan också handla om sociala insatser.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) anser att utvecklingen är "allvarlig".
– Vårt mål är naturligtvis att öka kvinnors trygghet och här går utvecklingen åt motsatta hållet, vilket betyder att vi behöver vidta ytterligare åtgärder, säger han till TT.
Regeringen kommer att föreslå en lagskärpning när det gäller sexualbrott. Ygeman pekar också på kameraövervakning på brottsutsatta platser och fler poliser i brottsutsatta områden.
Förra justitieministern moderaten Beatrice Ask, tycker att Brå-siffrorna är en signal till regeringen att skärpa sig.
– Brist på insatser lokalt ökar otryggheten. Jag tror att det är ett utryck för att polisen inte ägnar sig åt vardagsbrott, säger Ask.

Fakta: Förtroendet för polisen minskar

Förtroendet för det svenska rättsväsendet har gått ner med tre procentenheter sedan förra mätningen 2015. När det gäller polisen har förtroendet gått ner med fyra procentenheter under samma period.
Trots nedgången karaktäriserar Brås generaldirektör förtroendet som stabilt, 61 procent av befolkningen har förtroende för rättsväsendet och polisen.
Källa: Brå

Fakta: Ökad otrygghet bland kvinnor

31 procent av alla tillfrågade kvinnor uppger att de upplever otrygghet. Det är en ökning med sex procentenheter från den förra mätningen som gjordes 2015.
12 procent av kvinnorna känner sig så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällarna.
9 procent av männen upplever otrygghet. Bara 2 procent av männen är så otrygga att de stannar hemma på kvällen.
Störst är problemet bland kvinnor i åldern 75–79 år, där hela 39 procent upplever otrygghet. Även bland unga kvinnor är problemet stort.
Källa: Brå
Gå till toppen