Sverige

Erik Magnusson: ”Har du hört den förut?” Det osäkra läget får den säkerhetspolitiska galghumorn att flöda

Bara tio dagar återstår tills Donald Trump blir president i USA. I Kreml framstår Vladimir Putin som mäktigare än någonsin.
I Sälen har Folk och Försvar i fyra dagar hållit konferens om hur Sverige bäst kan försvaras.
Vanmakten inför vår egen militära oförmåga är påfallande. Galghumorn har flödat om hur den ryska övermakten kan drabba Sverige.
Sverige omgivet av stora nationalister. Trump, Putin, Erdogan. Vanmakten har fått galghumorn att flöda.Bild: Johan Lorentzon
De flesta försvarsexperter minns den historia som Fremskrittspartiets ledare Mogens Glistrup drog för fyrtio år sedan. Han föreslog att Danmarks försvar skulle ersättas av telefonstationer längs kusterna. Så snart en sovjetisk soldat landsteg skulle telefonerna ringa. När soldaterna svarade meddelade en telefonsvarare på ryska: "Vi ger oss!"
I Sälen har samma typ av galghumor poppat upp. Så snart lamporna på Högfjällshotellet blinkat har någon lustigkurre undrat om ryssarna lyckats hacka sig in på ledningsnätet.
Och när statsminister Stefan Löfven kom för sent till konferensen i söndags till följd av fel på regeringsplanet kom undringar om den ryska militära underrättelsetjänsten GRU hade nästlat sig in i flyghangarerna på Bromma flygplats.
Enligt psykologer har galghumor flera poänger. De som står inför svåra utmaningar kommer på bättre humör om de i förväg ser humorn i det kapitala misslyckandet.
En aktuell galghumoristisk historia handlar om det första toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin. Efter fjärde vodkan börjar de dela upp världen.
"Hörrudu, Vladimir", säger Trump, "är det OK för dig att jag tar tillbaka Kuba till USA?"
"Visst, Donald", svarar Putin, "bara jag får behålla Krim. Och så vill jag ta tillbaka Baltikum till Ryssland."
"Kör för det, Vladimir", svarar Trump". Och du kan få Gotland som bonus!"
Även om den är bisarrt orimlig speglar historien den pyramidala osäkerhet som just nu svävar över världen.
"Osäkerheten är bra mycket större än vad folk i gemen förstår", säger Malmöriksdagsmannen Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott.
"Vi saknar möjlighet att veta vad som händer i världen en månad från nu. Det kommer sig av att det forna Sovjetunionen var stabilare än vad Ryssland är idag. Det låter som galghumor i sig. Men det kollektivt styrda Sovjetunionen har blivit en stat där en enda person tänker och agerar för Rysslands räkning".
Putin och Trump som satir i Vilnius. I Sverige är de snarare föremål för galghumor.Bild: Mindaugas Kulbis
Man kan skoja om att det svenska försvarets bössor ersatts av sparbössor, över att Rysslands aggressionspolitik är KRIMinell och att det militära försvaret av Gotland är Putins bästa skämt.
Men Allan Widman föredrar en historia som han själv ser som tankeväckande. Den handlar om en rysk armégeneral som i en intervju för några år sedan fick frågan om vilken del av Sveriges försvar han fruktade mest. Hans svar var kort: Hemvärnet.
"Det svaret ger faktiskt hopp för framtiden", säger Widman. "Den ryske generalen tänkte antagligen på de partisaner som fortsatte striderna i Baltikum långt efter det att länderna ockuperats av Sovjetunionen under andra världskriget. Hemvärnet är en styrka i vårt försvar. Det måste vi ta fasta på."
Läs alla artiklar om: Folk och försvarskonferensen
Gå till toppen