Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Nu vet jag att min kropp försöker säga mig något”

Tänk dig en knivskarp smärta mellan benen. Freja har levt med det i fjorton år. Efter otaliga läkarbesök sökte hon sig till tantra för att få hjälp med sin vestibulit: "Nu vet jag att min kropp försöker säga mig något."

En del kvinnor som drabbas av vestibulit prövar tantra för att bli hjälpta, det kan handla om allt från massage till sexuella övningar. (Kvinnan på bilden figurerar inte i texten.)Bild: Julia Lindemalm
– Jag kommer ihåg att jag en gång fick sätta mig i kallt vatten i badkaret för att det brände så mycket.
Freja var i mitten av tonåren när hon kände av smärtan första gången. Efter några år av engångsligg och dåliga erfarenheter hade hon hittat killen som hon ville vara tillsammans med. Men efter bara någon månad började sexet följas av en brännande känsla som kunde hålla i sig i flera timmar.
– Innan kunde det smärta vid penetration, men jag kände inga besvär däremellan eller efteråt, säger Freja och påpekar att pojkvännen ändå var den första killen som verkligen gjorde henne upphetsad.
Läs också Hon trodde att sex var något som skulle göra ont
Läs också Varför ska allt vara så seriöst – kan vi inte leka mera?
Efter en vecka av obehag bestämde sig Freja för att söka hjälp på ungdomsmottagningen. Svamp, blev diagnosen. Lösningen: krämer och tabletter. Eller det var så det var tänkt. Trots upprepade behandlingar var besvären kvar.
Hon sa att ingen riktigt vet vad vestibulit är och att det inte går att bota. Jag kommer ihåg att det kändes väldigt hopplöst när jag gick därifrån.
Det tog ett år innan Freja fick svar på vad hon led av. En överläkare med kunskap i ämnet var säker på att hennes smärtor orsakades av vestibulit.
– Hon gav mig en salva som bedövar området och sa att jag skulle smörja mig med det innan jag har sex. Hon sa att ingen riktigt vet vad vestibulit är och att det inte går att bota. Jag kommer ihåg att det kändes väldigt hopplöst när jag gick därifrån.
Besöket var en obehaglig upplevelse. Överläkaren frågade om en AT-läkare fick vara med. Frejas underliv blev ett undervisningsföremål som resulterade i att undersökningen tog längre tid än vad hon kände sig bekväm med.
− Det var besvärande att han satt där. Jag var dessutom med om ett sexuellt övergrepp när jag var femton år, så därför tror jag att det var extra känsligt att han var man. Det var väl typiskt dumt och artigt att jag sa "ja" fast det inte alls kändes bekvämt.
Vi gjorde en massa olika tillitsövningar: läsa av kroppar, känna av varandras energi, lära sig att vara tydlig med det man vill.
Freja grät när hon gick därifrån.
I början av 2016 fick hon till slut komma till en sjukgymnast.
− Hon är en av få som jag har känt lyssnar. Många andra har fått mig att känna mig dum, som en hypokondriker.
Sjukgymnasten lärde Freja avslappningsövningar som ska minska spänningarna i bäckenbotten och hindra kroppen från att spjärna emot vid penetration. Hon tycker att övningarna har haft positiva effekter och gjort henne mer medveten om sin kropp.
Freja prövade att delta i en tantraskola och blev hjälpt av de olika tillitsövningarna.Bild: Karin Malmhav / SvD / TT
Men det har inte hindrat henne från att också testa andra, alternativa behandlingsmetoder. Freja är en begeistrad förespråkare av tantra, en flera tusen år gammal hinduistisk filosofi som fokuserar på både det själsliga och det sexuella.
− Jag funderade över om jag kunde gå där fast jag hade vestibulit, berättar hon.
Skulle hon kunna besöka en tantraskola och göra övningarna med sin smärtkänslighet?
− Men jag testade och det är jag glad för att jag gjorde, säger Freja. Vi gjorde en massa olika tillitsövningar: läsa av kroppar, känna av varandras energi, lära sig att vara tydlig med det man vill. Och att inte vara i huvudet hela tiden, vilket är det svåraste med vestibuliten.
Hur sexuella övningarna är varierar. På vissa tantraskolor görs de med underkläder på. På andra ställen kan det vara gemensamma sexuella aktiviteter där deltagarna är nakna tillsammans i en sal, något Freja tycker kan vara bra för att bli av med hämningar.
Jag bara älskar min fitta. Det är en jättestor skillnad från förr. Innan var den som ett oförklarligt monster som jag inte förstod mig på och jag hatade mitt underliv.
Dessutom uppskattar Freja att tantra inte har ett givet mål, som att ge utövaren en traditionell orgasm via klitoris eller penis.
− Under en vaginal orgasm spänner sig vaginan och det gör det svårare att slappna av efteråt. Istället kan man till exempel komma med livmodertappen genom att snoppen långsamt stöter mot den, istället för det snabba ut och in, vilket passar mig mycket bättre. Man trycker också på olika punkter i slidan för att ta bort spänningar. Men man behöver ge kvinnan tid, för det kan komma jättemycket känslor när spänningarna ska släppa.
Frejas vestibulit är inte borta. Men hon mår betydligt bättre än förr.
− Jag bara älskar min fitta. Det är en jättestor skillnad från förr. Innan var den som ett oförklarligt monster som jag inte förstod mig på och jag hatade mitt underliv. Nu vet jag att min kropp försöker säga mig något och jag försöker se det som en tillgång.
Freja heter egentligen något annat.

Tantramassör vill komma åt inre känslor

"Jag vill att klienten ska känna sig älskad utan tanke på att den andre vill ha något från henne", säger tantramassören Håkan Ekvall.Bild: Julia Lindemalm
Tantramassören Håkan Ekvall tror att han kan hjälpa kvinnor med vestibulit. Men alla är inte lika positivt inställda.
– Jag ser mig som terapeut. Jag angriper ofta problem från flera håll, säger Håkan Ekvall, som främst är aktiv i Malmö, Stockholm och Göteborg och har samtal med sina kunder både före och efter massagen.
Han utlovar inte några resultat, men tycker ändå att tantramassage kan vara ett bra komplement till den traditionella vården. Några av hans kunder har varit kvinnor med vestibulit.
– Vestibulit är inte bara en fysisk åkomma, som jag ser det. Ofta har det känslomässiga orsaker. Vi har så många oläkta sår och föreställningar som vi inte ser igenom.
Håkan Ekvall anpassar sig till kundens behov och önskemål när han utför sin massage. Han berör kvinnan med sina händer, men använder oftast även inslag som kramar och uttryck för kamratskap, så kallat "professionellt gosande".
Jag vill att klienten ska känna sig älskad utan tanke på att den andre vill ha något från henne. Det kan vara en ganska ny grej för många kvinnor att tänka: "Jaha, jag kan bara ta emot."
Han menar att tantramassagen, till skillnad från traditionell massage, kan vara erotisk och därför hjälpa kvinnor att möta sina rädslor, våga börja lita på män och sig själva och ta kommandot över sin sexualitet. Det kan hjälpa mot spänningar och andra problem som uppstår vid sex.
– Jag vill att klienten ska känna sig älskad utan tanke på att den andre vill ha något från henne. Det kan vara en ganska ny grej för många kvinnor att tänka: "Jaha, jag kan bara ta emot." Hela tiden möter jag det, som att kvinnor är inställda på att mannen vill ha någonting.
Håkan Ekvall, tantramassör.Bild: Julia Lindemalm
Samtidigt påpekar Håkan Ekvall att han inte utför någon intimare form av massage förrän kunden känner sig redo.
– Speciellt vid vestibulit är intimmassage nog inte aktuellt i början av en behandlingsserie.
Många gånger upplever jag att den konventionella vården inte botar orsaken till problemen. Jag är tacksam för att den finns, men den fokuserar ofta på att dämpa symptom.
Tantramassage är ett kontroversiellt hjälpmedel för kvinnor med vestibulit. Eftersom den inte är en vetenskapligt beprövad behandlingsmetod kan regionens läkare inte samarbeta med tantramassörer, vilket Håkan Ekvall tycker är synd.
– Många gånger upplever jag att den konventionella vården inte botar orsaken till problemen. Jag är tacksam för att den finns, men den fokuserar ofta på att dämpa symptom. Ofta vet de inte vad de ska göra med människor som har kroniska problem.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen