Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö har fått sin första kommunala IB-grundskola

”Det är en kvalitetsstämpel”, säger rektorn för Malmö International School, som nu förväntar sig fler sökande till skolan.

Christina Hagelin, rektor för Malmö International School, firar tillsammans med personalen att skolan fått officiell IB-status.Bild: Peter Frennesson
Sedan tidigare har den privata skolan Bladins den internationellt erkända auktorisationen IB, International Baccalaureate, både på grund- och gymnasienivå.
På gymnasienivå har Malmö stad ett kommunalt drivet IB-program på Borgarskolan.
Men nu har Malmö fått sin första kommunala IB-auktoriserade grundskola. Förra veckan fick Malmö International School i gamla Pildammsskolan grönt ljus från IB-organisationen att kalla sig IB World School.
– Det är en kvalitetsstämpel som Malmö stad kan vara stolt över, säger skolans rektor Christina Hagelin.
– Vi har varit under prövning sedan 2013 och inspekterades i september. Nu kom beskedet lämpligt inför terminsstarten, säger Christina Hagelin.
IB-skolor finns i länder över hela världen. En central idé är att familjer ska kunna flytta mellan olika länder utan att barnen behöver byta skolstandard.
– Det är viktigt för kommunen att kunna erbjuda näringslivet skolor för familjer som är tillfälligt i Sverige, säger Christina Hagelin.
För lärarna och de 320 eleverna på Malmö International School innebär kvalitetsstämpeln ingen praktiskt skillnad. Anpassningen till IB-standard har redan gjorts sedan 2013 då skolan på kommunpolitikernas uppdrag ansökte om att få bli IB-skola. Eleverna får redan både ett svenskt avgångsbetyg och ett IB-betyg.
– Skillnaden blir att skolan nu är en fullt godkänd IB-skola.
Förväntar du dig ett ökat söktryck?
– Ja, det tror jag faktiskt.
Sedan tidigare har de ledande politikerna signalerat att de vill att Malmö International School flyttar till en av de nya skolorna i Hyllie.
– Det diskuteras. Men jag vet fortfarande inte hur det blir, säger Christina Hagelin.
På tisdagen firade lärarna på Malmö International School med tårta och alkoholfri champagnefrukost.

International Baccalaureate

International Baccalaureate (IB) är en internationellt erkänd kvalitetsstämpel av skolor. Utbildningens innehåll och kvalitet garanteras av en oberoende organisation, International Baccalaureate Organization (IBO).
På grundskolenivå läser man IB som Primary years programme (PYP) eller Middle years programme (MYP).
Av Skånes kommuner har Lund, Helsingborg och nu även Malmö kommunala IB-auktoriserade grundskolor.
Gå till toppen