Åsikter

Läsartext: Nya Sea-U slukar den fina dungen mellan bryggorna

Pedagogisk snorkling på Sea-U.Bild: Hussein El-Alawi
Jag tog en härlig promenad längs Ribban häromdagen i det soliga, isklara vintervädret. Drogs mot den stora jordhögen som markerar schaktningsarbetet för det nya Sea-U. Jag har väntat med spänning på att denna anläggning skulle byggas. Ett viktigt pedagogiskt exploratorium för marint liv och leverne. Ett stort plus för Ribban och Malmö!
Samtidigt konstaterade jag och mitt promenadsällskap att nya Sea-U inte byggs, som vi trodde, på den gamla Sea-U-tomten utan på en av Ribbans allra finaste och gästvänligaste platser, mellan bryggorna fem och sex.
Borta är den fina grässlänten mot havet; den höga omslutande häck som erbjöd skydd och skugga i valfri riktning; den glesa dungen av unga träd som fördelade det starka ljuset i lagom doser på försiktiga soldyrkare i alla åldrar. Borta är det välfunna läget mellan den korta brygga sex och den omfamnande brygga fem med barnvänlig strand med närhet till offentliga toaletter, kiosk med glass, korv och kaffe och tillgång till vilstolar och bord. Ett stort minus för Ribban och för många – tror jag – upprörda och besvikna badgäster.
Frågan är då: vad har kommunen tänkt göra för att skapa ett nytt, minst lika fint ställe och läge och därmed definiera Ribbanmatematiken: ett stort plus blir två?

Kevin Benn

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen