Åsikter

Läsartext: Släng inte resterna i sopsäcken – släng dem i en smet och låt dem mätta dig

Resterna från en ligurisk söndagsstek med salsa verde kan lätt bli en del av en omelett.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Omelett, hemmagjord pizza, pastasås och pytt i panna har en sak gemensamt, de är maträtter som kan inkludera den överblivna julskinkan eller trettondagssteken. Under jul, nyår och trettondagshelg är det mycket överbliven julmat som går i soporna, trots att det mesta fortfarande är fullt ätbart.
En del hushåll gör sig av med resterna på grund av att de tröttnat på festmaten, andra slänger maten för att de är rädda att den blivit för gammal och inte går att äta. Företeelsen att slänga mat är inte unik i jul- och nyårstid, men blir extra påtaglig vid storhelger. Många träffas i stora grupper och det konsumeras mycket mat.
En huvudorsak till att det fortfarande slängs så mycket ätbar mat idag har sin grund i att en stor del av vår befolkning inte använder sitt sunda förnuft, eller vågar lita på sina egna sinnen. Det är många som litar blint på förpackningens bäst-före-datum istället för att lukta, smaka och känna på maten som finns i kylskåpet.
Benämningen bäst-före-datum innebär just bäst före och inte att maten inte längre är ätbar efter angivet datum. Till exempel kan mjölken, om den förvarats rätt, mycket väl drickas fem dagar efter passerat bäst-före-datum och äggen klarar sig utan problem två till tre veckor längre än angivet datum.
På grund av att många ser datumangivelsen som ett kasseringsdatum, slängs det fortfarande stora mängder fullt ätbar mat. Med andra ord slängs stora summor pengar rakt ner i de svenska hushållens sopor, likaså går därmed många klimat- och miljöinsatser också upp i rök.
Bruna bananer, mjuka tomater, den hemmagjorda kycklinggrytan och tacosfärsen från fredagsmyset är också mat som ofta slängs fullt ätbar. I dessa fall vågar folk i ännu mindre utsträckning lita på sina egna sinnen eftersom det dessutom saknas ett bäst-före-datum som kan vägleda dem.
Det är dock fullt möjligt att äta en brun eller kantstött banan. Likväl går det att göra en köttfärssås på fredagens tacofärs nästkommande tisdag. Att äta rester är inte alltid det roligaste, men serverat med andra eller nya tillbehör spar det både pengar, tid, energi och miljö.
I en del matbutiker går det idag att hitta produkter märkta med ”kort datum” till ett reducerat pris. Det är perfekt för studenter, ensamstående, pensionärer och andra med svag ekonomi. Dessutom är det gynnsamt för miljön.
Tyvärr saknas detta koncept i många matbutiker runt om i landet, liksom möjligheten att köpa till exempel kantstött frukt och grönt till ett lägre pris. Det kan tyckas lite märkligt att det inte är fler butiker som fokuserar på försäljningen av snart utgångna, men fullt ätbara, produkter, eftersom det är något som gynnar både miljö, den enskilda konsumenten och butiken i fråga.
Det finns fortfarande stora brister när det gäller tillvaratagande och utnyttjande av livsmedel i samhället i stort. Det slängs alldeles för mycket. Se till att börja det nya året med att lita på dina fantastiska sinnen. Gör en god omelett på trettondagssteken ikväll.

Anna och Karin Ademar

Anna och Karin Ademar är systrar. Anna är 25 år och studerar på läkarprogrammet vid Lunds Universitet. Karin är 23 år och studerar på apotekarprogrammet vid Uppsala Universitet.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen