Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige tar plats i Stratcom

Sverige tar plats som fullvärdig medlem i Natoanknutna Stratcom. Kunskapscentret forskar om bland annat ryska påverkanskampanjer.

Janis Sarts talar vid Folk och Försvars rikskonferens vid Högfjällshotellet i Sälen om bland annat sanningshalten i så kallade nyheter som sprids i sociala medier och nödvändigheten för traditionella medier och stater att motverka detta.Bild: Pontus Lundahl/TT
Stratcom har i dag forskare och analytiker från elva länder och är placerat i Riga i Lettland. Där samlar man in information och forskar om påverkanskampanjer och falska nyheter. I dagsläget handlar det framförallt om kampanjer från Ryssland och från terrororganisationen Islamiska staten, IS:
Kunskapen Stratcom tar fram kan användas av regeringar, myndigheter och civilsamhället för kunna bemöta påverkanskampanjerna.
Risken för att utsättas för sådana kampanjer är samma för Sverige som andra länder i EU, enligt Stratcoms chef Janis Sarts. Han pekar på att förändringar i medborgarnas informationskonsumtion, har ökat riskerna.
– Faktumet att människor lever i informationsbubblor gör dem allt mer mottagliga för falska nyheter. Regeringar och myndigheters trovärdighet har fallit, säger Sarts.
Syftet med påverkanskampanjer kan till exempel vara att underblåsa spänningar i samhällen så att polariseringen ökar och därmed försvagar det berörda landet. Det kan handla om synen på migration, om minoriteter eller sociala klyftor i ett land. När det gäller IS propaganda anses strävan bland annat vara att skapa parallella samhällen för muslimer.
Statsminister Stefan Löfven uppgav i söndags att man inte kan utesluta ryska försök att påverka det svenska valet 2018. Sarts anser att det ännu är för tidigt att bedöma hur stor den risken är.
– Vi får se vad som sker i valen i Nederländerna, Frankrike och i synnerhet i Tyskland i år, säger han.
Sverige har sedan tidigare en analytiker från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på plats, men blev på tisdagen fullvärdig medlem då MSB:s generaldirektör Helena Lindberg skrev under ett samarbetsavtal. Det innebär att Sverige även får sitta med i Stratcoms styrkommitté och vara med och utveckla centret.
Stratcom ingår inte i Natos kommandostruktur, men bistår försvarsalliansen med expertis och kunskap om strategisk kommunikation.

Fakta: Stratcom

Stratcom står för Natos strategiska kommunikationscenter
Centret är placerat i Riga
Stratcom bildades 2013 på initiativ av Lettland
Elva länder deltar, varav nio europeiska Natoländer, samt Sverige och Finland
Källa: Stratcom
Gå till toppen