Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige tar plats i Stratcom

Sverige tar plats som fullvärdig medlem i Natoanknutna Stratcom. Kunskapscentret forskar om bland annat ryska påverkanskampanjer.

Janis Sarts talar vid Folk och Försvars rikskonferens vid Högfjällshotellet i Sälen om bland annat sanningshalten i så kallade nyheter som sprids i sociala medier och nödvändigheten för traditionella medier och stater att motverka detta.Bild: Pontus Lundahl/TT
Stratcom har i dag forskare och analytiker från elva länder och är placerat i Riga i Lettland. Där samlar man in information och forskar om påverkanskampanjer och falska nyheter. I dagsläget handlar det framförallt om kampanjer från Ryssland och från terrororganisationen Islamiska staten, IS:
Kunskapen Stratcom tar fram kan användas av regeringar, myndigheter och civilsamhället för kunna bemöta påverkanskampanjerna.
Risken för att utsättas för sådana kampanjer är samma för Sverige som andra länder i EU, enligt Stratcoms chef Janis Sarts. Han pekar på att förändringar i medborgarnas informationskonsumtion, har ökat riskerna.
– Faktumet att människor lever i informationsbubblor gör dem allt mer mottagliga för falska nyheter. Regeringar och myndigheters trovärdighet har fallit, säger Sarts.
Syftet med påverkanskampanjer kan till exempel vara att underblåsa spänningar i samhällen så att polariseringen ökar och därmed försvagar det berörda landet. Det kan handla om synen på migration, om minoriteter eller sociala klyftor i ett land. När det gäller IS propaganda anses strävan bland annat vara att skapa parallella samhällen för muslimer.
Statsminister Stefan Löfven uppgav i söndags att man inte kan utesluta ryska försök att påverka det svenska valet 2018. Sarts anser att det ännu är för tidigt att bedöma hur stor den risken är.
– Vi får se vad som sker i valen i Nederländerna, Frankrike och i synnerhet i Tyskland i år, säger han.
Sverige har sedan tidigare en analytiker från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på plats, men blev på tisdagen fullvärdig medlem då MSB:s generaldirektör Helena Lindberg skrev under ett samarbetsavtal. Det innebär att Sverige även får sitta med i Stratcoms styrkommitté och vara med och utveckla centret.
Stratcom ingår inte i Natos kommandostruktur, men bistår försvarsalliansen med expertis och kunskap om strategisk kommunikation.

Fakta: Stratcom

Stratcom står för Natos strategiska kommunikationscenter
Centret är placerat i Riga
Stratcom bildades 2013 på initiativ av Lettland
Elva länder deltar, varav nio europeiska Natoländer, samt Sverige och Finland
Källa: Stratcom
Gå till toppen