Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Två åtalas efter kidnappning av ängelholmare – lösensumma på nära 100 000 kronor betalades ut

En 26-åring från Landskrona och en 21-årig Malmöbo åtalades på tisdagen för att ha kidnappat en ängelholmare och tvingat till sig nära 100 000 kronor.

Händelsen som nu lett till åtal för människorov och rån alternativt grov utpressning, är som hämtad ur en gangsterfilm. Offret - en ängelholmare i 30-årsåldern - ska den 24 juni förra året ha blivit kidnappad i sin bostad.
Enligt åklagaren Eleonora Johansson har den 26-åriga Landskronabon på okänt sätt tagit sig in hos offret och sedan väntat tills han kom hem. Då blev han hotad med ett pistolliknande föremål. Ängelholmare ska även ha blivit utsatt för dödshot och även blivit stampad i huvudet innan han togs till en lägenhet i central Ängelholm.
Enligt utredningen väntade gärningsman nummer två där - en 21-årig Malmöbo och där fortsatte hoten och misshandeln.
Ängelholmaren fick också veta att det krävdes att han betalade 100 000 kronor - annars skulle han inte få lämna lägenheten levande.
Detta ledde till att en stor insamling drog igång i offrets familj och vänkrets. Och det slutade enligt åklagaren med att en person så småningom kom till lägenheten och överlämnade drygt 99 000 kronor.
Först dagen därpå fick ängelholmaren lämna lägenheten. Men offret slog inte själv larm till polisen.
– Detta kom till polisens kännedom när de andra personerna blir involverade i att samla ihop pengar, säger åklagare Eleonora Johansson.
Redan direkt fick polisen nys om att 26-åringen kunde vara inblandad och han anhölls i sin frånvaro. Det dröjde till i början av november innan polisen fick tag på honom och han kunde häktas.
21-åringen anhölls först i september men släpptes sedan på fri fot igen. Sen i början av december har han suttit häktad.
Båda två nekar till brott. På måndag inleds en fem dagar lång rättegång mot dem i Helsingborgs tingsrätt.
15 personer har kallats som vittnen. Flera av dem har varit inblandade i att samla ihop pengar till lösensumma.
Pengarna som överlämnades har polisen inte lyckats hitta.
– De inblandade känner varandra och det finns någon form av förklaring. Men de har nog olika uppfattningar om varför det här hände, säger åklagare Eleonora Johansson.
Förutom muntlig bevisning har åklagare DNA-bevis i alla fall mot 26-åringen. Hans DNA har hittats på flera föremål som polisen hittade i den lägenhet dit offret fördes. Där återfanns även ängelholmarens bankkort.
Bland bevisen mot 21-åringen finns det faktum att hans mobiltelefon användes när offret slog larm till sin flickvän. Han har också fastnat på en övervakningskamera när han handlade på en bensinmack.
Gå till toppen