Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Vinterkupol på Stortorget fylls med kultur och underhållning

Stortorget får sin egen Globen. Just nu monteras en kupol upp på torget och en rad lördagar framöver ska den fyllas med kultur och underhållning.

Dansuppvisningar, buggprovning (av dansen, inte av tuggummit), singer-songwriter-konsert, kampsport och berättarföreställning är några av de kommande attraktionerna i Vinterkupolen. Tältkupolen ingår i kommunens Vinterlund-satsning.
Ett helt gäng bygger det kupolformade tältet Vinterkupolen. Från vänster på marken Johan Larsson Nordell, Tobias Turesson, Jesper Kjällquist och Jens Thoma, uppe på stegen Panda Ekvall.Bild: Sandra Henningsson
– Detta är vårt eget arrangemang, i samarbete med olika fria föreningar, berättar projektledaren Åsa Jensen om denna förstagångssatsning.
Kupolen, som beräknas rymma cirka hundra personer åt gången, kommer att ha fyra ingångar och ska inte värmas upp. Däremot kommer scouter att servera varm choklad på lördagseftermiddagarna.
– Varje enskild aktivitet tar inte så lång tid och besökarna får många chanser att själva röra på sig, säger Åsa Jensen.
På lördag väntar bland annat melodikryss med Romele blåsorkester, mys med kaniner från Gunnesbo 4H-gård, dock inte samtidigt, och tips på bra fackböcker. En plundring av granen på Stortorget, då bestyckad med godis, arrangeras också.
Den 21 januari är det Studieförbundet Vuxenskolan som står för fiolerna, eller rättare sagt sångkonsert, dansshow, hantverks- och språkcafé och linedance-prova på, med mera.
Lördagen därpå kan man bland annat testa att spela bordshockey, lyssna till sagor för små öron och uppleva kung fu- och qi gong-uppvisningar. Den 4 februari slutligen bjuds exempelvis möjlighet att prova karate, zumba kids, och tango, en vispopkonsert med Maja Björsne och en berättarföreställning med Christina Claesson.
Helen Phan skapar en drömlik inramning av kupoltältet, medan textildesignern Marie Ledendal smyckar stolpar och andra fasta inventarier på torget färgglada och under två lördagar inbjuder intresserade att utöka konstverket.
Den 31 januari sätts en bana upp på torget, för skateboard, kick-bike och bmx. På en ljusharpa kan besökarna improvisera fram sin egen strålande musik.
Under veckan monteras alltså tältkupolen ihop. Tisdagens blåsväder på gränsen till storm skulle eventuellt kunna ställa till det.
– Väderprognoserna får vi ha koll på, säger Jesper Kjällquist, teknisk producent på kommunens arrangemangsenhet.
–Vi får se om vi lägger på tältduken före eller efter stormen. När den väl är på ska det inte vara någon fara, vinden bara glider runt kupolformen.
Hela Vinterkupolprogrammet finns på http://www.vinterlund.se/handelser/vinterkupolen/
Gå till toppen