Staffanstorp

17-åring döms för våldtäkt – ”Hon sa nä men kunde inte kontrollera mig”

Först tjatade han på henne. Sen tvingade han sig på. Nu döms den 17-årige Staffanstorpsbon för att hemma i sitt rum ha våldtagit en minderårig tjej.
17-åringen hävdar att sexet var frivilligt – men hans egna sms visar något helt annat.

Flickan, som är mellan 15 och 18 år, var arbetskamrat med 17-åringen. I september förra året kom hon hem till honom i hans familjs hus.
Efter att 17-åringen ätit med sin familj gick han upp på sitt rum där hon väntade. Han hävdar att de började kyssas och sedan hade frivilligt sex.
Men enligt flickan tjatade sig 17-åringen till att kyssas, och sedan började han ta på henne under byxorna. Trots att hon vid minst 30 tillfällen sa nej slutade inte 17-åringen. Hon beskriver hans blick som svart när han på olika sätt förgrep sig på henne. Efteråt var hon i chock, hade smärtor och har senare mått så dåligt att hon skadat sig själv och behövt kontakta psykiatrin.
17-åringen nekade i polisförhör till att ha haft sex med flickan. Under rättegången ändrade han sig och erkände samlag – men hävdade att allt var frivilligt.
Enligt Lunds tingsrätt är flickans beskrivning av händelsen utförlig, detaljerad och sammanhängande. Dessutom stöds hennes version bland annat av vittnen som berättat om vad hon sa och hur hon agerade efter händelsen. Men det finns också teknisk bevisning i form av sms- och Facebookkonversationer.
I ett sms till 17-åringen efter händelsen skriver flickan ”Du vet att det är våldtäkt va?”.
17-åringen svarar ”:( Ska du anmäla mig nudå?”
I ett annat sms, till en bekant, skriver 17-åringen ”Hade sex med [flickan] å hon sa nä men Kunde inte kontrollera mig”.
17-åringen döms för våldtäkt till ungdomsvård och 120 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala flickan 115 000 kronor i skadestånd.
– Han har fått precis det straff jag yrkat på, säger kammaråklagare Åsa Okmark.
– Jag ansåg inte att ungdomsvård var tillräckligt för att markera brottets allvar, så jag ville att vården skulle kombineras med ungdomstjänst.
För den som fyllt 21 år är minimistraffet för våldtäkt två år.
– Men är man under 18 år ska ungdomspåföljder väljas i första hand, säger Åsa Okmark.
Gå till toppen