Malmö

Anders Ygeman ska ha möte med Malmös kommunstyrelse om stadens brottslighet

Inrikesministern Anders Ygeman (S) tackar ja till inbjudan från Malmöpolitikerna – och kommer till Malmö för att diskutera brottsligheten i staden.

Malmöpolisens extrema läge där en problemtyngd omorganisation sammanfaller med en mordvåg är ett stort orosmoment för kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Hon och resten av kommunstyrelsen har vid upprepade tillfällen krävt att regeringen och rikspolisstyrelsen ger stadens poliskår bättre förutsättningar.
Nu har inrikesminister Anders Ygeman (S) tackat ja till en inbjudan till ett möte med Malmös kommunstyrelse.
– Det är väldigt positivt. Jag hoppas att vi kan spika ett datum så snart som möjligt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Inrikesminister Anders Ygeman (S) ska besöka Malmö kommunstyrelse.Bild: Pontus Lundahl/TT
I inbjudan till Anders Ygeman kräver Malmöpolitikerna att stadens poliskår får ”de resurser och de verktyg den behöver för att hantera situationen med flera tunga utredningar, för att klara lagföring och för att mäkta med att upprätthålla lag och ordning i allmänhet”.
Dessutom har kommunledningen krävt lagskärpningar som kommer att diskuteras med Anders Ygeman. Bland annat vill Malmöpolitikerna att polisen får större möjligheter att göra husrannsakan, att straffen för grova vapenbrott blir hårdare och att ansvaret för vapen i fordon blir skarpare.
Kommunledningen har också, tillsammans med Malmö högskola, bett regeringen och rikspolisstyrelsen att lägga en ny polishögskola i Malmö.
– Det är viktigt att säkerställa kompetensförsörjningen på lång sikt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Malmöpolisen har utlovats extra resurser från såväl Nationella operativa avdelningen som från region Syd. Men Katrin Stjernfeldt Jammeh vill försäkra sig om att förstärkningen kvarstår så länge behovet finns.
– Det blir intressant att höra hur regeringen tänker långsiktigt.
Hon välkomnar det besked som Stefan Löfven gav i partiledardebatten på onsdagen att minimistraffet för att bära handgranat ska öka från sex månader till två år vilket innebär att en misstänkt kan begäras häktad.
– Det är helt nödvändigt att man kan lyfta bort personer med sådana vapen från gatan. Jag är glad att regeringen har lyssnat på kommunledningen och polisen i Malmö i den här frågan, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Att den hårt kritiserade chefen för polisområde Syd Annika Stenberg avgick med omedelbar verkan tidigare i veckan vill Stjernfeldt Jammeh inte kommentera. Men hon klargör att hon anser att den regionala polisledningen dröjde för länge med att be om förstärkningar till Malmö.
– Det tog alldeles för lång tid. Jag önskar att man hade omfördelat regionala resurser och ansökt om regionala resurser tidigare.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Skjutningar i Malmö 2017
Gå till toppen