Sverige

Arboga: Mordutredningen i sin slutfas

Kammaråklagare Jessica Wenna. Arkivbild.Bild: Pavel Koubek/TT
Polisens utredning av ett mord och ett mordförsök i en sommarstuga utanför Arboga är snart klar. En 41-årig kvinna och en 18-årig man som uppges vara hennes pojkvän, sitter häktade misstänkta för brotten, som drabbade kvinnans far och mor. Åklagarna hade till den 18 januari på sig att åtala paret, men de båda kommer nu troligen att sitta häktade ytterligare en månad.
– Vi är i slutskedet av utredningen. Det återstår några utredningsåtgärder. Det återstår några förhör och vi väntar på några analyser, säger åklagare Jessica Wenna.
Kvinnan misstänks även för mord på sin make. Han hittades död i vattnet vid sommarstugan i augusti 2015. Dödsfallet betraktades inledningsvis som en drunkningsolycka, men i november öppnades mannens grav för obduktion.
Enligt Jessica Wenna är det inte säkert att den utredningen kommer att vara klar samtidigt som den som gäller brotten mot kvinnans föräldrar.

Bakgrund: Detta har hänt

Augusti 2015: Den 41-åriga kvinnans make hittas död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.
Sommaren 2016: Kvinnan utreds för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen läggs ner.
3 augusti: Kvinnans far hittas död och kvinnans mor skadad i en sommarstuga. Inledningsvis misstänks mamman för mordet, men efter några dagar klassas hon i stället som brottsoffer.
16 augusti: 41-åringen grips på Arlanda då hon försöker lämna landet. Även hennes 18-årige sambo grips. Båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.
19 augusti: Kvinnan och hennes sambo släpps fria efter beslut av åklagaren.
29 augusti: Åklagare inleder en förundersökning om mord och försök till grovt bedrägeri med anledning av den 41-åriga kvinnans makes död 2015.
30 augusti: 41-åringen och 18-åringen grips i Trondheim. Både svensk och norsk polis deltar i insatsen.
31 augusti: Åklagaren bekräftar att misstankegraden mot paret har höjts. Nu är de på sannolika skäl misstänkta för mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma. Paret förhörs i Sverige och förs till Västerås där mer omfattande förhör ska genomföras.
2 september: De två misstänkta begärs häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord.
21 oktober: Kvinnan och mannen ska genomgå en större psykiatrisk undersökning då experter vid en mindre omfattande undersökning funnit att de "kan lida av en allvarlig psykisk störning".
8 november: 41-åringen delges misstanke om förberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning.
15 november: Kvinnans makes grav öppnas på Gustavsbergs kyrkogård för obduktion av kroppen.
1 december: Den 41-åriga kvinnan delges misstanke om mord på sin tidigare make.
Gå till toppen