Skåne

Årets influensa slår hårdast mot äldre

Vinterns influensa slog till ovanligt tidigt, med en tydlig stigning redan i början av december. Årets version innehåller en virusvariant som väntas slå extra hårt mot äldre.

Vanligtvis kommer en tydlig uppgång i antalet influensafall först i januari. Men det betyder inte att faran redan är över.
– Influensasäsongen är i högsta grad på gång, det är för tidigt att säga om toppen är nådd. Fram till vecka 52 var det hög aktivitet i Skåne, men inte extremt. Influensan brukar ju hålla på till sportlovet, säger Eva Melander, som är ny smittskyddsläkare i Region Skåne.
Läs mer:Så skyddar du dig mot influensa och vinterkräksjuka
Varje år förekommer det flera olika virustyper och ibland muterar de på sin färd runt jordklotet. Därför slår den olika hårt mot olika grupper.
Vintern 2015/16 hade influensan inslag av svininfluensa ( H1N1) och ovanligt många medelålders personer utanför riskgrupperna blev allvarligt sjuka och fick intensivvårdas. Den virusvarianten syns inte alls i årets influensa som istället har ett starkt inslag av viruset H3 som drabbar äldre särskilt hårt.
Nya regionala smittskyddsläkaren Eva Melander.Bild: Hussein El-alawi
Det går inte ännu att säga att årets säsong är ”mildare”, påpekar Eva Melander.
– Eftersom äldre drabbas värre kan den få större konsekvenser.
Varje höst går Folkhälsomyndigheten i Sverige ut med rekommendationer om att riskgrupper som äldre, gravida och personer med hjärt- och lungsjukdomar ska vaccinera sig för att mildra effekterna av den annalkande influensan.
Smittskyddsläkare i Stockholm har nyligen gått ut och sagt att årets influensavaccin verkar fungera dåligt, eftersom de tycker sig se en skyddseffekt på bara 30 procent hos äldre som sjukhusvårdats för influensasymptom.
Den oron delar man inte på Smittskydd Skåne.
– Det är en väldigt tidig rapport utifrån begränsade data och Folkhälsmyndigheten har inte reagerat. Fortfarande – det bästa vi har för att förebygga sjukdomen hos riskgrupper är vaccinet och årets dominerande virus H3 finns med i vaccinet, säger Eva Melander.
Sammansättningen av influensavaccinet ändras inför varje vintersäsong.Bild: Ole Gunnar
Åren efter massvaccinationen mot svininfluensa vintern 2009/10 kom rapporter om biverkningar i form av narkolepsi hos tonåringar. Det resulterade i en dipp även i viljan att vaccinera sig mot den vanliga influensan.
– Många vet fortfarande inte att det är två helt olika sorters vaccin. Man ska inte vara orolig för säsongsvaccinet, som är väletablerat. Det man ändrar är bara kombinationen av virusantigenerna bland annat utifrån hur den annalkande influensavågen sett ut på andra sidan jordklotet för ett halvår sedan.
Viljan att vaccinera sig har dock hämtat sig igen och de senaste åren har ungefär hälften av alla över 65 år vaccinerat sig i Skåne.
Eva Melanders bästa tips för att undvika influensasmitta är de klassiska:
• Vaccination ger ett bra skydd för riskgrupper. Och det är inte för sent ännu.
• Tvätta händerna ofta: när du snutit dig, när du varit ute och träffat folk, innan du lagar mat.

Fakta: Influensa

Influensa är en luftvägsinfektion som återkommer varje vinter. Virustyperna finns i flera varianter, de som gör oss sjuka kallas influensa A och influensa B.
Influensaviruset av typ A har flera undergrupper med olika smittsamhet, bland dem svininfluensan som fick beteckningen H1N1.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen