Dygnet runt

Dags för den 150:e klubbkvällen – reggaeklubben jubilerar i Malmö

Klubben Reggae Scorcher har funnits i elva år och håller i helgen sin 150:e klubbkväll. De firar det med en best of-afton på Moriskan i Malmö.

Johan Malm, Johan Lindberg och Tomas Lundberg driver Reggae Scorcher.
För elva år sen startade Tomas Lundberg, Johan Malm och Johan Lindberg klubben Reggae Scorcher både som en dansklubb och en skivsamlarklubb för en väldigt specifik del av reggaehistorien.
– Vi kör jamaicanska grejer från 1965–1969 när reggaen var mer upptempo, dansant och soulinspirerad. Så vi kör reggae innan det kom in massa rastafarism och ganjabitar. Det är en ren retroscen, men vi hittar fortfarande nya gamla låtar. Det finns otroligt många plattor kvar att hitta från den tiden för de var väldigt produktiva då, säger Tomas Lundberg.
Hur många lokaler har Reggae Scorcher gått igenom under åren?
– Vi började på Panora och sen har vi varit på Retro, Babel, Tangopalatset, Brogatan, Far i Hatten, Grand Öl & Mat, men nu har vi varit på Moriskan i nästan fyra år och det är nog den längsta tiden vi varit på ett ställe, säger Tomas Lundberg.
Hur får man en klubb att överleva i elva år?
– Klubben bygger ju på ett genuint musikintresse och att vi även är en skivsamlarklubb. Vi kör allt på original på vinyl från Jamaica, så intresset och letandet är en stor del av Reggae Scorcher. Sen bygger det på att en genuin publik kommer. Det gör att det är kul och att man fortsätter. Hade det varit tomt på dansgolvet hade vi slutat för längesen.
Hur har Malmös klubbliv förändrats under dessa år?
– När vi började var det mycket fler småklubbar i små skumma lokaler. Nu har det blivit mer koncentrerat till Moriskan, Inkonst och Babel. För Reggae Scorcher har intresset varit högt hela tiden. Av de 149 spelningarna vi har kört i Sverige hittills har väl bara två gått åt skogen. De andra har varit fullsatta. Vi har en bra publik som alltid kommer. Det är en blandning av soul- och popscenen och vi har folk som varje gång kommer hit från Danmark.
Hur ska ni fira 150-kvällen?
– Vi kör själva den här gången och plockar med det allra bästa från de här åren. Så det blir en best of-kväll där vi också ska ha ett bildspel med foton från de här åren.
Vad händer framöver?
– Vi fortsätter. Och så har vi ju spelningar utomlands. Vi har redan spelningar inbokade i år i Köln och Berlin, säger Tomas Lundberg.
Lördagen den 14 januari håller Reggae Scorcher sin 150-kväll på Moriskan i Malmö.
Håll koll på Malmös klubbliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen