Lund

Dramat kring Domkyrkokatten har fått sin upplösning

Katten heter Leo, är åtta månader gammal och har en syster som heter Alice. Han försvann från hemadressen i Planetstaden den 19 december och dök upp i Domkyrkan under högmässan i förra veckan.

Katten heter Leo och är åtta månader gammal. Foto: Otto Burgos
Kattmatte Marie Englesson är smått uppskakad över Leos äventyr och den uppståndelse han har väckt.
– Att han har tagit sig till Domkyrkan och blivit föremål för en artikel i Sydsvenskan. Vilken fantastiskt historia! Inte så rolig kanske men den slutade ju bra! säger hon.
Marie Englesson hade precis avslutat passet som cirkelledare på Gerdahallen på måndagskvällen när hon fick ett sms från en kollega med en länk till Sydsvenskans artikel om Domkyrkatten som orsakade villervalla i kat(t)edralen trettondag jul.
Under pågående högmässa sågs en gul kattunge som försökte gömma sig under krubban och korstolarna. Till sist hoppade den frusne, trötte och hostande missen upp på en stol i dopkapellet varpå vaktmästaren Otto Burgos lånade ut sin halsduk som täcke.
Domkyrkans husmor Sladana Jankovic tog med sig kissen hem (hon äger själv fem katter och två hundar) och kyrkans kommunikatör Sofia Petersen efterlyste kattägaren på Facebook och Twitter. Inlägget retweetades flitigt, däribland av ärkebiskop Antje Jackelen.
Marie Englesson, har ännu inte hunnit smälta den kastrerade katten Leos äventyr. Sedan han försvann från Planetstaden den där kvällen i december har familjen letat efter honom, både på internetsajter och utomhus. Så sökte han skydd av kyrkan, och fick det.
– Han måste vara en helig katt, säger Marie Englesson och tackar alla inblandade och Sladana Jankovic i synnerhet.
Mest glad över att Leo återbördats till hemmet är dottern Annie Lind i vars säng Leo brukar sova. Nöjd är också kattsystern och stugsittaren Alice som är väsentligt mindre äventyrlig än kattbrorsan.
Gå till toppen