Malmö

Lindy hop har blivit mer än bara en modenyck

Lyft och sätt ner vänster fot. Gör samma sak med höger fot. Det kallas lindy hop och är en fartfylld dans från 1920-talets Harlem. Idag går dansens virvlar på Moriskan i Malmö.

Ett 40-tal entusiastiska deltagare var med på onsdagskvällens nybörjarkurs i lindy hop på Moriskan. En swingvåg sägs nu svepa över Skåne.Bild: Peter Frennesson
Moriska paviljongen är ett danspalats med gamla anor. Här har det även tidigare dansats swing – lindy hop, balboa, shag och charleston. Nu har swingsällskapen Cat's Corner och Hep Town flyttat hit. Och med dem mängder av danssugna Malmöbor.
– Swingen är som att gå på en stor privatfest, men också ett ställe att komma till om du bara vill dansa, säger Håkan Larson, swingmanager på Heptown.
På onsdagskvällen ledde han och Karin Langlois ett fyrtiotal personer i nybörjarkurs i lindy hop. Deltagarnas entusiasm gick inte att ta fel på.
– Vi tror att det får positiva effekter att vi nu flyttat hit från Tangopalatset. Varje hus har sitt kontaktnät, säger Håkan Larson som lett kurser i lindy hop ända sedan Heptown 1999 hyrde in sig i Stortorgets källare i Lund.
Håkan Larson och Karin Langlois trampar som instruktörer långsamt och pedagogiskt fram i lindy hop-stegen. Principen är enkel: en leder, den andra följer.Bild: Peter Frennesson
Lindy hop kan enkelt beskrivas som en softare version av bugg, men den stora skillnaden är enligt Håkan Larson att "man slipper den vanliga dansbanemusiken". Här strömmar jazziga swingtoner från tidigt 1930-tal ut ur högtalarna.
Kurserna i lindy hop föregår temakvällar med "social dans".
– Att dansen är social innebär att alla dansar med alla. Swingen är en mycket social företeelse, säger Anders Lindgren, medarrangör från Cat's Corner.
Enligt Håkan Larson har intresset för lindy hop nu hållit i sig i så pass många år att man inte längre kan tala om en modenyck. Han menar att swingvågen idag är ännu synligare än vad den har varit tidigare – och danserna är mer krävande än vanlig diskodans.
– Du kan inte gå ut och dansa på disko utan att supa dig full. Lindy hop och swing kräver något annat, säger han.
Max Christiansson dansar lindy hop med Sara Brunschwig. När det är social dans så dansar alla med alla.Bild: Peter Frennesson
Starta med vänster fot lite framför höger fot. Lyft upp och sätt ner vänster fot. Lyft och sätt ner höger fot. Och så ett trippelsteg. Entusiasmen går det inte att ta fel på när lindy hop lärs ut på Moriskan i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen