Dygnet runt

Ny dom kan avgöra hur alkoholen får serveras i Malmö Saluhall

Utländska turister blir förbannade när de inte får ta med sig vinglaset till sitt bord när de ska äta på Malmö Saluhall. Nu ska Förvaltningsrätten fatta beslut i frågan om en gångpassage kan utgöra en serveringsyta.

Pizzerian Hedvigsdal i Malmö Saluhall och den problematiska gångpassagen mellan serveringsdisken och serveringen.Bild: Patrik Renmark
I november invigdes Malmös nya saluhall i ett före detta godsmagasin på Universitetsholmen i Malmö. Publiktrycket har varit stort och råvaruhandlarna och restaurangerna har haft fullt upp de första två månaderna.
Men det har funnits ett problem. Många utländska turister har blivit irriterade när restaurangpersonalen förklarat för dem att de inte får köpa alkohol vid disken och ta med sig till ett bord längre bort. Den svenska alkohollagstiftningen har varit knepig att förklara.
– Många svenskar förstår att det hänger ihop med vår alkoholpolitik, men turister blir väldigt frågande och tycker att vi är otrevliga. För de förstår verkligen inte, berättar Martin Karyd som är en av grundarna till Malmö Saluhall.
Alla restaurangerna i saluhallen har sökt och fått tillstånd att sälja alkohol. Men alla tillstånden har varit villkorade. De gäller bara inom en bestämd serveringsyta som hänger samman med restaurangen. Exempelvis får italienska Papi servera vin till gästerna som sitter i baren runt restaurangen. Men gästerna får inte själva ta med sig sitt vinglas till ett bord på andra sidan gångpassagen.
– Men man hade ju velat få den där sydeuropeiska stämningen där fem restauranger i Barcelona kan dela på en serveringsyta och man kan få uppleva mat och dryck på ett naturligt sätt, säger Felix Bratt på Papi.
Papi har nu ansökt om att få bordsservera vin även på andra sidan av den stora gångpassagen.
Ett större problem är det för pizzerian Hedvigsdal som har en gångpassage mellan serveringsdisken och sina enda sittplatser.
– Gästen får då inte själv bära vinglaset över gångytan och sätta sig vid bordet, utan vi måste servera vinet vid bordet, berättar Per Söderberg som är en av ägarna till Hedvigsdal.
I diskussion med Malmö stads tillståndsenhet har Hedvigsdal tagit ärendet till Förvaltningsrätten för att se hur man ska tolka lagstiftningen. Bägge parter betonar att frågan sköts i väldigt god ton.
Kajsa Gustafsson är enhetschef på tillståndsenheten och förklarar att allt handlar om hur lagstiftningen är formulerad.
– Definitionen av en serveringsyta är att den ska vara avgränsad, möblerad och överblickbar. Det är bara på serveringsytan som gäster får befinna sig med alkohol. Om man då har en allmän gångpassage i restaurangen så uppstår ett problem där det blir svårt att kontrollera vart alkoholen tar vägen om jag levererar en dryck till någon, säger Kajsa Gustafsson.
Nu vill man få prövat hur man ska förhålla sig till sådana här gångpassager och det beslutet ska Förvaltningsrätten ta inom kort.
Sen är nästa steg att Malmö saluhall har ansökt om ett gemensamt alkoholtillstånd för alla saluhallens restauranger. Det kräver att alla ställen redan har ett tillstånd och att man kan lägga ett gemensamt tillstånd ovanpå det hela. Så har det funkat på Emporia där mattorget har ett sådant gemensamt alkoholtillstånd där flera personer kan beställa mat och alkohol från olika restauranger och ändå sitta tillsammans. Skillnaden där är att det är en gemensam yta som inte skiljs åt av väggar och alla restaurangerna kan överblicka serveringsytan. Kajsa Gustafsson på tillståndsenheten tar även mattorget på Mitt Möllan som exempel på en serveringsyta som lätt skulle kunna få ett gemensamt alkoholtillstånd.
Men i Malmö saluhall skiljs serveringsytorna åt av väggar och gångpassager på ett annat sätt. Och eftersom alla ställen ska kunna överblicka serveringsytorna så är det inte lika enkelt att säga ja där.
– Detta handlar ju om att om det uppstår brister i alkoholserveringen så ska vi kunna utreda vem som har brustit, säger Kajsa Gustafsson.
Nu inväntar man Förvaltningsrättens dom för att sen kunna gå vidare och se hur man ska behandla ansökan om det gemensamma tillståndet.
Hur brukar du själv förklara för utländska turister som inte förstår varför de inte kan få ta med sig sitt vinglas till ett bord tre meter bort?
– Jag brukar säga att den svenska alkoholpolitiken är väldigt annorlunda jämfört med den i resterande Europa. Det räcker att åka till Danmark för att se det. Jag förklarar att vi har ett monopol och en detaljerad lagstiftning på alkoholområdet som syftar till att minska de alkoholpolitiska olägenheterna, säger Kajsa Gustafsson.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen