Kultur

Patrik Svensson: ”Inte konstigt om allmänheten är nyfiken gul”

Bild: Evan Vucci
Tala är silver, tiga är guld. Så har alla större amerikanska medier behandlat den rapport om Donald Trumps relationer med Ryssland som en före detta brittisk spion ska ha sammanställt och som en rad journalister fick kännedom om redan i höstas. Rapporten var förvisso sprängfylld av gyllene skandaler som skulle göra ettan på vilken stor tidning som helst. Men inget har kunnat bekräftas, därför har materialet placerats i hemlighuset.
Tills nu, när det rapporteras om att amerikansk underrättelsetjänst har informerat såväl Trump som president Obama om rapporten. Och igår publicerade den amerikanska sajten Buzzfeed alltihop.
Sant eller ej, den som redan är benägen att tro det värsta om Donald Trump får minst sagt nytt vatten att kasta på sin kvarn. Bland annat berättar rapporten att det ska finnas en film på Trump involverad i en specifik och ganska, eh... ovanlig sexakt med några ryska prostituerade på ett hotell i Moskva.
Donald Trump själv, som annars inte brukar dra sig för att kiss and tell, dementerar å det bestämdaste och kallar skriverierna för en häxjakt.
Och frågan som nu trycker på är: Var det rätt av Buzzfeed att publicera? Nej, tycker de flesta seriösa medier. Även Trump förtjänar vanligt journalistiskt hänsynstagande när det gäller uppgifter som överhuvudtaget inte kan bekräftas.
Men å andra sidan, när nöden är som störst behöver man ibland lätta på trycket. Och inte konstigt om allmänheten är nyfiken gul. Vi lever väl ändå redan i en tid som inte bara är bortom fakta och sanning, utan även bortom satir och parodi?
Läs alla artiklar om: Donald Trump ny president
Gå till toppen