Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ikea vill bygga nytt hotell i Malmö

Malmö kan få ännu ett hotell med cirka 160 rum. Det är Ikea som planerar att bygga nytt intill sitt kontor Hubhult i Svågertorp.

Ikeas globala mötesplats Hubhult ska få en hotellgranne om Ikeas planer går i lås.Bild: Jenny Leyman
Ikeas hotellplaner nämndes första gången 2011 när det stora Malmökontoret under namnet Hubhult började planeras.
I september 2015 flyttade Ikea-anställda från bland annat Helsingborg och Ängelholm till Malmö. Då var det cirka tusen som fick en ny arbetsplats i Malmö.
– Nu är det 1 350 som jobbar där, säger Anders Hall, vd för Ikea Fastigheter i Sverige.
Nu när hotellplanerna börjar ta fastare form har Ikea Fastigheter begärt en ändring av detaljplanen för att kunna bygga högre, från 14 meter till 22, och tätare.
På den 2,3 hektar stora tomten ska det också finnas plats för en kontorsbyggnad som kan bli en arbetsplats för cirka 900 personer och dessutom ett parkeringshus.
– Om detaljplanen väger laga kraft kommer Ikea att fatta ett investeringsbeslut för hotellet under våren. Blir det ett sådant ska vi lämna in ett bygglov. En preliminär plan är att vi skulle kunna komma igång efter sommarsemestrarna, säger Anders Hall.
Läs mer om Hubhult
Om Ikea senare beslutar att även bygga kontoret kan det också bli tal om en tillbyggnad av hotellet, enligt detaljplaneändringen. Hotellet växer i så fall till 250 rum.
– Sedan vi öppnade Hubhult i september 2015 har vi haft 55 000 besökare. Det är nästan tusen i veckan, säger Anders Hall.
Det nya hotellet ska kunna hysa Ikeakontorets övernattande besökare. Men det ska också vara öppet för andra hotellgäster.
– Vi vill att en extern hotelloperatör sköter driften av hotellet. Vi för diskussioner men det är inget som är klart än, säger han.
Läs också Malmös hotell slår rekord
Gå till toppen