Lomma

Pensionärer oroliga över vården i Bjärred

När pensionärerna i Bjärred fick chansen att ställa frågor till ansvariga politiker kom det mesta att handla om äldreomsorgen – eller snarare bristen på omsorg.

Det var många som ville höra vad politikerna hade att säga om äldreomsorgen.Bild: Ulf Sundberg
Stora salen var full med folk när SPF på tisdagseftermiddagen anordnade en hearing med politiker från alla partier i fullmäktige i Medborgarhuset i Bjärred.
Nu skulle de få chansen att berätta för politikerna hur verkligheten för Bjärreds pensionärer ser ut.
Moderatorn Tore Månsson tog direkt upp en av de viktigaste frågorna för deltagarna:
– Vi känner oss bortglömda av kommunen här i Bjärred, bland annat när det gäller äldreomsorgen som inte fungerar som den ska, menade han.
Liberalernas Britt Hjertqvist som sitter i socialnämnden höll med men sade att förklaringen till problemen i äldreomsorgen inte stod under hennes kontroll utan är en fråga för entreprenören Frösunda.
– De tog över efter en ny upphandling förra året och har mycket inkörningsproblem. Nu ska det rättas till och jag kan lova att vi gör vårt allra bästa för att det ska bli bra, men det är de som ska lösa problemen, menade hon.
Socialdemokraternas oppositionsråd Lisa Bäck passade direkt på att sticka in en kommentar om att socialdemokraterna kommer att ta tillbaka äldrevården i kommunal regi om de vinner nästa val.
Både Lisa Bäck och Anders Bergarn var däremot överens om att något måste hända med medborgarhuset:
– Kände ni också att det luktade mögel när ni klev in genom dörren här, sade Anders Bergarn och medelade att ett nytt medborgarhus kan vara på gång.
– Snart flyttar Sundet till nya lokaler och då blir deras lokaler lediga i centrum dit verksamheterna kan flyttas. Då kan vi riva här och bygga nytt. Vi har kommit så långt att det nu bara är två förslag kvar och nästa vecka ska vi avgöra vilka som får markanvisningen här.
Det hus som är aktuellt är ett hus med lokaler i bottenvåningen och lägenheter ovanpå.
En flytt in i centrumlokalerna och ett nybygge på medborgarhusets plats kan även ge något som många åhörare efterlyste; lokaler att träffas i.
– Det finns inga naturliga mötesplatser i Bjärred och det vill vi ha. Gärna en plats där både unga och gamla kan mötas, sade en åhörare och fick applåder.
Fler applåder blev det när kommunikationerna, eller snarare bristen på kommunikationer mellan Lomma och Bjärred, kom upp.
– Jag kan åka buss till Lund från Bjärred varje kvart men måste vänta en timme om jag missar bussen till Lomma, menade en åhörare.
– Det är inte vårt fel utan Skånetrafikens, försvarade Anders Berngarn sig med och förklarade att Skånetrafiken gör som de vill och kommunen har inte mycket att sätta emot.
Gå till toppen