Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjuksköterskebrist stängde canceravdelning

En hel vårdavdelning för cancersjuka har fått stängas på Sus i Lund för att det fattas tio sjuksköterskor. Vårdplatserna har fått fördelas ut på andra avdelningar i Lund och Malmö.

Tre canceravdelningar på Sus i Lund har blivit två, när avdelning 85 lades ner.Bild: Anna Bank
Under hösten och vintern sade sju sjuksköterskor upp sig från avdelning 85 på Skånes universitetssjukhus (Sus) i Lund. Men eftersom det redan tidigare fanns vakanser saknas sammanlagt tio sköterskor.
Besökande anhöriga vittnar om hårt stressad personal och ett ansträngt platsläge.
– Sjuka patienter har körts hem, för att de allra sjukaste skulle få vara kvar. Sjuksköterskor har varit helt gråtfärdiga, säger en anhörig som besökt avdelningen.
Denna vecka stängdes avdelning 85, som haft åtta vårdplatser huvudsakligen för patienter från hela södra Sverige med gynekologisk cancer och cancer i urinvägarna.
– Vi har tyvärr hamnat i det läget att vi inte hade tillräckligt med personal för att upprätthålla vården på ett bra sätt, säger Jan Astermark, verksamhetschef för onkologin inom Sus.
– För att bibehålla kapaciteten har vi fördelat ut vårdplatserna på våra andra vårdavdelningar. Sedan arbetar vi på att hitta anledningen till uppsägningarna och rekrytera nya sjuksköterskor.
De onkologiska vårdavdelningar som nu får ta fler patienter är 86 och 87 på Sus i Lund och avdelning 1 i Malmö. Sammanlagt har de 52 vårdplatser. Enligt Jan Astermark försöker man fortfarande hålla ihop diagnosgrupper så att exempelvis gyncancerpatienter behandlas på samma ställe.
Han säger sig inte känna igen bilden av att läget på avdelning 85 varit kaotiskt. Avdelningen har hållit stängt på helgerna men enligt Astermark är det är inget ovanligt för en onkologisk vårdavdelning. De flesta patienter kommer in för exempelvis cellgiftsbehandling dagtid på vardagar, och ligger inte kvar.
Det är tveksamt om avdelning 85 kommer att öppna igen, även om onkologin lyckas rekrytera fler sjuksköterskor.
– Små vårdenheter är mer sårbara, det blir känsligare med personal, säger Jan Astermark.
Gå till toppen