Skåne

Dan Ivarsson: Skåningar saknar känsla för snö

Renskötande samer i Luletrakten har över 300 ord för snö.
Här i Skåne finns det bara ett: "Snökaos!"
Det räcker att fyra flingor pudersnö singlar ner från himlen. Sedan tjongar Skånetrafikens bussar iväg som oljade tvålar, rakt ut över åkrarna.
Bilisterna glattar omkring som smörklickar på Skåneslättens enorma teflonpanna. Och än slank de ner i diket.
"Problemet här i Skåne är att barnen inte har något pulkavett", suckar Katarina.
Hon är en norrländsk dagisfröken som har emigrerat söderut till Torna Hällestad. Hennes hemlängtan blir extra svår de fyra dagar om året som Skånesnön ligger kvar på marken efter frukost.
"Ungarna slänger sig ner för slänten som om de aldrig har sett en isfläck förut. De skriker inte "se upp i backen!". De krockar med varandra. Och de skiter stort i om pulkabacken slutar mitt på E6:an. Till och med sexåringar kastar sig ner i slaskpölarna för att göra snöänglar", suckar Katarina.
Och på den punkten har hon alldeles rätt. Barnen här nere saknar känsla för snö. De bara skriker, lika exalterade som Jamaicas bobåkare under vinter-OS i Calgary.
Vi skåningar kan inte se skillnad på skilltje (små ispärlor, fastfrusna i toppen på renlav) och rieppádahka (tjock och förrädisk skarsnö, där renhovarna sjunker ner, men samerna kan skida fram om de smetar röd kletvalla under laggarna).
Låt himlen vräka ner ystra moln av ejderdun! Låt gatukontorets enorma insatsstyrka stå handfallen inför en kvadratmeterstor fläck av okänd, vit materia på marken! Löpsedlarna i Skåne har ändå bara ett ord att klamra sig fast i: "Snökaos!"
Men vi som är unga... eller, nåja, lite medelålders, har knappt någon rätt att klaga.
Vintrarna var alltid värre förr i tiden.
Jag har växt upp där landsvägen slutar. Vilsekomna automobiler fick svänga ett helvarv runt moster Ullas ladugård innan de hittade tillbaka till vägen igen och kunde sätta kurs mot civilisationen. Passagerarna tryckte sina skrämda näsor mot sidorutan. Och stirrade storögt på kvigor, igenvuxna gärden och oss femton förvildade ungar av klanen Ivarsson.
Där landsvägen slutar gnistrar Orions bälte över mjuka snödrivor i vinternatten. Men varje gång vi barnbarn stormade runt på sparkstötting och kastade snöboll skakade farfar Ivar på huvudet:
"Den här vintern är inte alls som det var under Kriget", hummade han.
Då syftade inte farfar på Andra världskriget. Utan på det Första, Enda och Riktiga Världskriget.
Enligt farfars ringa mening var det bara nippertippor och gnällkärringar som klagade på kylan 1939 - 1945.
Den enda, sanna Krigsvintern slog till som ett yxhugg i mars 1916.
"Då föll det hundrasjuttio centimeter hårdpackad snö på en enda natt. Dagen efter, den 4 mars, steg solen upp och strök sin honungslena kam över det böljande snötäcket. Men när solen sjönk ner igen så PANG!"
Här gjorde farfar Ivar alltid en dramatisk gest med högerarmen. Och slungade ut de sista meningarna med sitt sjungande vibrato:
"På natten störtdök temperaturen till minus förtitre grader! När vi vaknade låg skaren hård som kristall över snödrivorna. Vi pojkar remmade fast skenor under pjäxorna. Sedan rusade vi ut och skrinnade iväg på skaren, miiiil efter miiiil efter miiiil. Det sjöng över snövidderna när vi stormade fram på våra skridskor! Högt över sjöar, åkrar och ängar!" trumpetade farfar.
Jag är inte ens säker på att Lulesamerna har något vettigt ord för hundrasjuttio centimeter vräksnö, glaserad med en hockeyrink på toppen.
Det är i vart fall tur att vi slipper sådana religiösa naturupplevelser i Skåne.
För här skulle vi bara skrika ett enda ord: "SNÖKAOS!"
Fotnot: Den här krönikan publicerades för första gången i Sydsvenskan vintern 2005. Men texten är fortfarande aktuell fyra dagar om året.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Ovädret 11 januari
Gå till toppen