Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Språkelever driver företag

Att driva UF-företag ger ungdomar landet runt många färdigheter för framtiden. Eleverna på Introduktionsprogrammen i Kävlinge ser också en chans att bättra på sina språkkunskaper.

Sabina Nowakowska och Fatlinda Qyqalla drömmer om att jobba som förskollärare och undersköterska i framtiden. Men först ska de driva UF-företag.Bild: Peter Sjöberg
Arbetsmarknad, fackförbund, tandläkare och elektriker är bara några av alla nya ord som eleverna på Kävlinge Lärcentrums språkintroduktion lärt sig under hösten. Nu har de kommit halvvägs i kursen att starta, driva och avveckla ett eget företag.
– Innan visste vi inte ens vad företag betydde. Vi har lärt oss att man måste hålla koll på ekonomin och att spara kvittona. Och många nya ord, som affärsplan, säger Fatlinda Qyqalla.
Tillsammans med Sabina Nowakowska och Mohammed Idris har hon startat företaget Samoli UF, där de erbjuder hjälp med städning och jobbar som barnvakt och hundvakt. För att komma igång planerar de att sätta upp lappar på olika anslagstavlor.
– Jag gör detta för att lära mig mer svenska. Vi gör inte detta för att tjäna pengar, säger Sabina Nowakowska.
De båda har sina rötter i Kosovo respektive Polen. Några av de andra eleverna i gruppen har vuxit upp i Afghanistan, Pakistan och Eritrea. Det är första gången som eleverna på Introduktionsprogrammen i Kävlinge får lära sig att driva UF-företag. Och de nya entreprenörerna har redan planerna för framtiden klara.
– Jag vill jobba med elektronik eller som bilmekaniker. Jag tycker det är roligt. Det finns alltid jobb inom det, säger Mehran Ibrahimi.
Han kom till Sverige från Pakistan för drygt ett år sedan. Från tiden i Pakistan har han bland annat erfarenhet av att måla, laga skor och göra mattor. Nu har han startat UF-företaget Mi Service UF, där han och Zabiolla Atamohammad hjälper till med målning, trädgårdsarbete och flytthjälp.
– Jag har lärt mig mycket om hur man driver företag. När vi startade företaget har vi pratat med andra, och när vi pratar med kunderna kan det få oss att lära oss mer svenska, säger Mehran Ibrahimi.
Girmalem Guesh säljer klockor i sitt UF-företag. Han har snappat upp en hel del om utgifter och inkomster under kursen och drömmer om att jobba som revisor i framtiden.
– Jag tycker om matte. Jag har också lärt mig mycket nya ord som arbetsmarknad, tandläkare, elektriker och undersköterska. Och fackförbund lärde jag mig i dag. Och jag har träffat många snälla människor, säger han.
Kursen fortsätter hela vårterminen och avslutas med att UF-företagen avvecklas.
UF-företag
Vad: Kurs där eleverna får lära sig starta, driva och avveckla ett UF-företag. Anordnas av Ung Företagsamhet, en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation.
För vem: Språkelever på Introduktionsprogrammen på Kävlinge Lärcentrum.
Vem ordnar: Lärcentrum och UF. Carina Sandelin och Goran Hecimovic är lärare.
Period: Läsåret ut.
Gå till toppen