Dygnet runt

Stjärnförfattaren Jonathan Safran Foer till Malmö i vår

Den amerikanske författaren Jonathan Safran Foer kommer till Malmö i februari för att besöka Författarscenen på Stadsbiblioteket. Även Leslie Jamison, Therese Bohman, Johannes Anyuru och omtalade Sacha Batthyany kommer till Författarscenen.

Jonathan Safran Foer.Bild: Jeff Mermelstein
Internationell författarscen på Malmö stadsbibliotek har blivit Författarscenen sedan även svenska författare har fyllt programmet. Nu är vårens program spikat och de fem gästerna i år blir amerikanske författaren Jonathan Safran Foer, svenska Therese Bohman, amerikanske Leslie Jamison, svenske Johannes Anyuru och schweiziske Sacha Batthyany.
– Det de har gemensamt är att alla är förhållandevis unga och att de sysslar med ett undersökande av hemligheter och personligt mörker, säger Per Bergström som ansvarar för Författarscenen.
Premiäraftonen blir den 1 februari då Jonathan Safran Foer samtalar med Klaus Rothstein. New York-författaren ger i år ut romanen ”Här är jag” på svenska. Boken kom på engelska i höstas och är Safran Foers första roman på elva år.
– Den handlar om identitet och att vara jude i Amerika. Den har samma finurlighet vad gäller komposition och språklig frenesi som hans tidigare verk, men det är en väldigt personlig roman. Jag hade svårt att inte läsa in hans egen skilsmässa från Nicole Krauss i handlingen, säger Per Bergström.
Malmöbesöket blir Jonathan Safran Foers enda uppträdande Sverige i år. Han slog igenom med romanen ”Allt är upplyst” och har sedan dess givit ut de uppmärksammade böckerna ”Extremt högt och otroligt nära” och ”Äta djur”.
Den 13 februari samtalar den Augustnominerade författarinnan Therese Bohman med Sydsvenskans Per Svensson om hennes roman ”Aftonland” som kom i höstas.
Leslie Jamison.Bild: Colleen Kinder
Den 20 mars kommer den New York-bosatta författarinnan Leslie Jamison som i år släpper romanen ”Gingarderoben” på Weyler förlag. Hon ska tala med Ika Johannesson.
– Leslie Jamison introducerades på svenska i höstas med ”Empatiproven” som innehöll essäer om personlig smärta och utsatthet. I vår kommer hennes debutroman ”Gingarderoben” som handlar om en ung tjej som försöker hjälpa sin alkoholiserade moster från ett white trash-leverne, säger Per Bergström.
Den 27 mars kommer författaren Johannes Anyuru till Författarscenen för att tala med den numera Malmöbosatta Athena Farrokhzad. I mars släpps Anyurus nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” om en terrorattack.
Sacha Batthyany.Bild: Maurice Haas
Den 25 april är det dags för den schweiziske författaren Sacha Batthyany för att samtala med Ingrid Elam. Batthyany ger i år ut romanen ”Och vad har det med mig att göra” som i Sverige ges ut på Weyler förlag.
– Han är journalist på Süddeutsche Zeitung och är korrespondent i Washington. Han fick veta att han hade en släkting som var med på en middag som avslutades med att de gick ut och brände ner en ladugård med 130 judar i. Efter det började han leta i sin släkts historia och hittade nazism och folk som skickades till Gulag. Boken är en europeisk 1900-talshistoria som fick stor uppmärksamhet i Tyskland förra året, säger Per Bergström.
Håll koll på Malmös litteraturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen