Världen

Olle Lönnaeus: Trump spelar huvudroll i en spionthriller regisserad av Putin

Intrigen är så djävulsk att den får den mest rafflande spionthriller att blekna.
I centrum: Donald Trump – om en vecka USA:s president och världens mäktigaste man.
I ett 35-sidigt dokument – märkt "Confidential"– som de amerikanska underrättelsetjänsterna tagit fram beskrivs hur den ryska säkerhetstjänsten FSB under flera år samlat komprometterande material om den stenrike amerikanske affärsmannen.
Bland påståendena: Vid ett besök i Moskva 2013 tog Trump in i en svit på Ritz Carlton Hotel där Barack Obama och hans fru Michelle tidigare bott. I syfte att besudla sängen som presidentparet sovit i hyrde Trump in en grupp prostituerade som utförde "perversa" sexuella handlingar, bland annat "golden showers" (urinerade). Händelsen dokumenterades av FSB som hade dolda videokameror och mikrofoner i sviten.
Graffiti i Vilnius, Litauen.Bild: Mindaugas Kulbis
Är detta sant?
Ingen har egentligen en aning.
Men oavsett vilket så kastar det hemliga dokumentet en fladdrande ljusglimt över det skuggspel – det informationskrig – som de ryska underrättelse- och säkerhetstjänsterna bedriver mot väst.
Att Vladimir Putins Ryssland bekrigar västvärlden med allt från cyberattacker till desinformation är ställt utom tvivel.
I Sverige har Säpo, FRA och regeringen slagit fast att så är fallet. Under helgens Folk och Försvar i Sälen bekräftade ÖB Micael Bydén bilden.
I USA detonerade i förra veckan en rapport från CIA, FBI och de samlade säkerhetstjänsterna. Den slog fast att det var Ryssland som genomförde förra årets hackerattack mot det amerikanska valsystemet och det demokratiska partiet – och att både angreppet och läckan av materialet beordrades från "högsta nivå" i Kreml i syfte att skada Hillary Clinton och hjälpa Donald Trump.
Det 35-sidiga dokument som nu läckt fanns med som ett appendix till rapporten som överlämnades till både Barack Obama och Donald Trump.
Trumps reaktion blev häftig: FAKE NEWS - A TOTAL POLITICAL WITCH HUNT! twittrade han med versaler. (Falska nyheter - en komplett politisk häxjakt!)
Påståendet om sexvideon från Ritz (som ingen vet om den existerar) är inte den enda anklagelsen i det hemliga dokumentet, som nu publicerats på sajten Buzzfeed.
Där hävdas också att Putins regim i minst fem år odlat kontakter med Trump. Under Trumps många affärsresor till Moskva har ryssarna erbjudit honom sockrade affärsuppgörelser, bland annat fastighetsköp, som denne dock inte ska ha nappat på. Däremot påstås nyckelpersoner i Trumps team ha tagit emot ett jämnt flöde av information från Kreml om amerikanska demokratiska politiker.
I dokumentet sägs även att FSB under flera år samlat ihop en rejäl dossier på Hillary Clinton, bland annat byggd på buggning och avlyssning av hennes telefonsamtal. Akten ska ha tillkommit på direkt order av Putin.
Enligt New York Times är det huvudsakligen en pensionerad brittisk underrättelseagent, anställd vid en säkerhetsfirma i Washington, som sammanställt det 35-sidiga dokumentet som på onsdagen fick USA att explodera i spionteorier. I pappret anges en rad källor vid ryska myndigheter och företag, benämnda "Källa A", "Källa B" och så vidare."
Efter avslöjandet förklarade FBI att man försöker utreda uppgifternas äkthet. Men den federala polisen ansåg att dokumentet var så brännande och källan så tillförlitlig att man var tvungen att informera både Obama och Trump före maktskiftet i Vita huset den 20 januari.
Kanske får vi aldrig veta vad som är sant – och vad som är lögn.
Men klart är att det pågår ett intrikat krig om "sanningen" mellan Ryssland och västvärlden – ett dunkelt spel där vi bara kan ana motiven.
Lurade de ryska FSB-agenterna in Trump i en komprometterande sexscen på Ritz Carlton Hotel i syfte att skaffa sig en hållhake och kanske utöva utpressning mot multimiljardären?
Anser sig ryssarna ha intresse av att sprida desinformation om en videofilm som kanske inte existerar?
Är det i själv verket CIA som regisserat den senaste akten i dramat och sprider lögner om en blivande president som redan lyckats göra sig till fiende med det amerikanska underrättelseetablissemanget?
Hur som helst: Enligt samstämmiga uppgifter från Säpo och västvärldens säkerhetstjänster syftar Rysslands informationskrig till att splittra och destabilisera såväl EU som Nato och USA. Sprida osäkerhet och misstro mot det politiska systemet.
Sett ur Putins synvinkel skulle det vara en sällsynt lyckad operation att först sänka Hillary Clinton – och därefter läcka information som allvarligt diskrediterar mannen som besegrade henne och nu blir USA:s president.
Läs alla artiklar om: Donald Trump ny president
Gå till toppen