Skåne

Ha kul – då blir du mer kreativ

Flödar tankarna fritt i duschen eller ute på långpromenad? Nyfikna och öppna personer tenderar att vara mer kreativa. Men det finns sätt för oss alla att vässa vår kreativitet. Psykologen Niklas Laninge vet hur, och slår dessutom hål på några myter.

Hjärnan blommar.Bild: Maja Lindén
Säg kreativitet och bilden av den skapande konstnären eller det fria barnasinnet kanske dyker upp framför ögonen. Men låt dig inte luras av stereotypen om vem som är kreativ. Du är säkert redan mer kreativ än du tror.
– Om man tittar på den akademiska definitionen så brukar man prata om kreativitet som idéer som är originella men också användbara, säger Niklas Laninge, psykolog och grundare av utbildningssajten Daily Bits Of, en kunskapstjänst med korta webbaserade kurser.
– Sen är det supersubjektivt hur man definierar användbart, fortsätter han.
Att vara kreativ handlar då om att kombinera kunskap och intryck till en originell lösning.
Är vissa människor mer benägna att vara kreativa än andra?
– Inom personlighetspsykologin har man studerat om det finns en viss typ av personlighet som är mer kreativ än andra. Där har man sett att personer som är nyfikna, mer öppna för nya intryck och inspirationskällor, och öppna för att förändra sina värderingar och sin syn på världen, tenderar att vara bättre på att vara kreativa, säger Niklas.
”Det finns en stereotyp för vad en kreativ person jobbar med och kanske till och med hur en kreativ person ser ut och det är nog en sådan stereotyp som få människor känner igen sig själva i.”
För dem som vill bli mer kreativa finns det alltså vissa beteenden att apa efter – att vara frågvis, umgås med personer som sysslar med något helt annat än en själv och att utmana sig själv.
– En vanlig uppmaning jag brukar ge är att "tanka på" sina associationsnätverk. Läs inte bara samma typ av litteratur eller tidning, lyssna inte på samma musik eller umgås med samma personer. Tvinga dig själv att få en bredare syn på världen. Det är något alla kan göra, säger Niklas.
Vad finns det för myter om kreativitet du vill slå hål på?
– Den första är tron att det bara finns vissa yrken man är kreativ inom – det är en myt, säger Niklas och förklarar:
– I de flesta moderna jobb, oavsett om du jobbar som byggare, jurist eller arkitekt så tror jag att det till viss del handlar om att kunna lösa problem.
”Vi blir som bäst på att nå alla olika associationer och göra oväntade kopplingar när vi har roligt, när vi är avslappnade och när vi absolut inte är stressade.”
Och myten om vilka yrken som är kreativa tackar han populärkulturen för. När kreativa personer porträtteras är det ofta i ett yrke som stereotypt upplevs som kreativt.
– Det finns en stereotyp för vad en kreativ person jobbar med och kanske till och med hur en kreativ person ser ut och det är nog en sådan stereotyp som få människor känner igen sig själva i, säger han och berättar att han ofta stöter på människor som upplever att det inte finns utrymme för kreativiteten i vardagen.
– Men det stämmer inte, varje dag stöter vi på problem som vi måste komma på lösningar på – och det är ju att vara kreativ, säger Niklas Laninge.
En annan myt han stöter på då och då är att barn är mer kreativa än andra.
– Barn är jätteduktiga på att hitta olika användningsområden för saker, men det handlar också om att komma på saker som är både användbara och originella, och det är barn inte så bra på, säger han.
När är man som mest kreativ då?
– Det är väldigt individuellt men vi blir som bäst på att nå alla olika associationer och göra oväntade kopplingar när vi har roligt, när vi är avslappnade och när vi absolut inte är stressade, säger Niklas.

Tre sätt att vässa din kreativitet

1. Slappna av

Stressa ner och ha kul. Gör det som passar dig bäst – gå en lång promenad, ta ett bad, dansa i vardagsrummet.

2. Utmana dig själv

Skaffa nya kunskaper och erfarenheter, var frågvis, byt plats, träffa nya människor, läs en ny bok eller lyssna på ny musik.

3. Zooma ut

Ta ett steg tillbaka. Kanske finns lösningen på annat håll.
Nic Schröder.Bild: Britt-Mari Olsson

"Jag tror att alla är kreativa av naturen"

Nic Schröder har jobbat med allt från tv och film till teater och plockar i höst igen fram Kal P. Dals låtskatt när rock'n'roll-musikalen sätts upp på Malmö arena.
Hur skulle du definiera kreativitet?
– Jag tror att alla är kreativa av naturen – det är min utgångspunkt. Kreativitet är problemlösning, vad det än är man gör så finns det där.
När upptäckte du att du var kreativ?
– Jag tror ju att alla är kreativa från början så det är inte något jag vill definiera som något exklusivt för mig. Naturen är sådan. Men idag har det blivit ett värdeord och ses som något positivt och ovanligt. Egentligen är det konstigt att det används så. Jag tror ju att vi i grunden alla är kreativa varelser som tänker fritt och nyskapande och nyfiket. Men det handlar om att vara närvarande och vårt samhälle är inte upplagt så att vi kan vara närvarande 24 timmar om dygnet, ofta har vi ett pressat schema och ska hinna med en massa saker.
När känner du dig som mest närvarande, eller kreativ, då?
– Jag tycker att det är svårt att säga. Det kan vara när jag är i ett sällskap men också när jag har jobbat intensivt och slappnar av och gör något helt annat – då är det som att kreativiteten sipprar ut igenom alla tankar. Som om man har spänt en muskel i hjärnan och släpper den och att det då dyker upp en energikänsla och känsla att det här, är lösningen. Men jag tror man måste slappna av och ha tillit till att den kommer.
Vad inspirerar dig om du har fastnat i ditt skapande?
– När jag jobbar med ett projekt har jag redan känslan av att lösningen finns där. Sedan kanske det tar tid att hitta den. Har man spänt hjärnan mycket så måste man ge sig själv lite luft mellan tankarna och kanske göra något helt nytt: smaka på något nytt, googla något, lyssna på en låt man inte har hört innan.
Vilka andra kreativa människor inspireras du av?
– Som jag sa så tror jag ju att alla är kreativa men sedan finns det många i vårt samhälle som tilldelas bilden av att vara kreativ för att det passar in på dem som epitet. Men jag är inspirerad av folk som har varit kompromisslösa länge och skapat sina egna världar, det finns ju inom alla branscher, som Ingvar Kamprad, David Lynch eller Liv Strömquist. Sen har folk helt olika kreativa uttryck.
Farah Abadi.Bild: Emil Langvad

”Man kan behöva en gnista för att tända elden”

Farah Abadi är programledare för Relationsradion i P3 och har även jobbat som programledare på tv, bland annat i Sommarlov på SVT. Nyligen medverkade hon i Musikhjälpen. Hon är också drivande i nätverket Jane Malmö som är en mötesplats för kvinnor inom kreativa yrken.
Vad är kreativitet för dig?
– För mig är det förmågan att låta tankarna gå, men samtidig se möjligheter att förverkliga drömmar och idéer. Jag tror att alla är födda med den förmågan, men det är inte alltid som det finns förutsättningar för att kreativiteten ska kunna leva och utvecklas.
Vilka förutsättningar behövs för att kreativiteten ska blomstra?
– I arbetslivet behöver det finnas chefer och andra medarbetare som ser och värdesätter kreativitet. För hos de absolut flesta så finns den, men många, inklusive mig själv, måste ofta jobba hårt på att utveckla kreativiteten. Då behövs en trygghet och en uppbackning för det kreativa. Men det är också olika från person till person. För egen del kan jag vara rätt så hetsig och energisk och jag behöver ett gensvar och ett engagemang från omgivningen.
Sedan finns det så många olika sätt att vara kreativ på, och det finns många kreativa människor som inte får den cred som de är värda.
Var kommer din kreativitet ifrån?
– Jag har nog alltid haft mycket fantasi och har dagdrömt mycket. Men jag har också tränat på att vara kreativ och på att "låta det ske". När jag jobbar, exempelvis i mitt jobb på radion, så får jag träna på det varje dag.
Vilka andra kreativa personer inspireras du av?
– Jag lyssnar mycket på folk i branschen, tar del av olika forum på nätet och inspireras av Instagramkonton. Men ofta inspireras jag av kompisar och av att tjuvlyssna på folk på bussen. Jag har inga direkta förebilder. Man kan behöva en gnista för att tända elden, ett sprak – och det får jag ofta från helt vanliga människor.
Vad är det mest kreativa du har gjort?
– Det är när jag har jobbat med barnprogram. Då har jag fått gå in i en fantasivärld där det inte finns några gränser. Handlar det om att resa i tiden? Ja, då hittar man på en mackapär som gör det möjligt.

Testa hur kreativ du är!

Förutom att kreativitet går att mäta genom enkäter, självuppskattningsformulär eller via jurybedömningar, går det att ringa in kreativitet genom att testa personers divergenta tänkande. Det är förmågan att komma på olika användningsområden för en och samma sak.
– Det klassiska experimentet är att man ger människor tio minuter att komma på så många användningsområden för ett gem som möjligt. De som kan komma på hundratals anses då vara mer kreativa än de som bara kan komma på några få, säger psykologen Niklas Laninge.
Gå till toppen