Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Crafoordpriset till upptäckt som kan ge behandling av reumatism och ms

Ämnesområdet var utdömt och de kämpade i motvind. Nu kan upptäckten av de regulatoriska T-cellerna få stor betydelse för reumatiker och ms-sjuka. Årets Crafoordpris går till tre forskare som inte gav upp.

På onsdagskvällen, svensk tid, ringde telefonen hos Alexander Rudensky i USA. Eftersom han satt i intervjuer med nyutexaminerade studenter kunde han inte ta samtalet. Istället hörde han det inspelade meddelandet i efterhand: att han och två kollegor tilldelats Crafoordpriset och sex miljoner kronor.
– Det var en stor överraskning, jag är verkligen hedrad, säger han till HD och Sydsvenskan.
Alexander Rudensky, en av tre pristagare.Bild: Juliana Thomas/Memorial Sloan Kettering Cancer Center (CC-BY-SA-4.0)
Tre forskare, Shimon Sakaguchi från Japan, Fred Ramsdell och Alexander Rudensky från USA får priset för sina upptäckter av så kallade regulatoriska T-celler, celler som finns i vårt immunförsvar.
Cellerna bromsar andra immunceller som, trots att de egentligen ska skydda kroppen, kan bli aggressiva och angripa vävnad i kroppen, vilket kan leda till sjukdomar som till exempel reumatism, ms och diabetes typ 1.
– Man kan likna det vid en fotbollsklubb. Det är viktigt med hängivna supporters. Gör de sitt jobb rätt stöttar de laget. Men blir de överentusiastiska, kanske skickar in bengaler, eller till och med att en huligan springer in på planen och angriper en av de egna spelarna. Då skadar man de egna spelarna istället för att stötta dem, säger Klas Kärre, professor i molekylär immunologi och ledamot i Crafoordpriskommittén.
T-cellerna fungerar som alltså som ordningsvakter i supporterklubben och ska hålla de aggressiva huliganerna i schack.
Upptäckten är sensationell eftersom den kan leda till nya behandlingsmetoder för till exempel ms och reumatism.
– Man borde kunna bota sjukdomarna genom att öka aktiviteten i de här cellerna eller tillföra sådana celler. Än finns inga sådana rutinbehandlingar, men vi får kanske en sådan behandling inom fem år.
Genom tester på möss har de nu prisade forskarna hittat de så kallade T-cellerna. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)Bild: Lars Dareberg
Forskarna har arbetat oberoende av varandra – och i motvind. Redan på 1960-talet letades nämligen efter den här typen av celler. Till slut avfärdades idén som felaktig. Det gick inte ens att söka anslag till ämnesområdet.
Det fanns däremot en som inte gav upp. Med envishet lyckades Shimon Sakaguchi påvisa att det fanns regulatoriska T-celler. Några år senare närmade sig Fred Ramsdell ämnet genom att hitta en avvikande gen som inte producerade ett visst protein hos sjuka möss.
Och två år senare knöts forskningen ihop. Det var 2003 som Alexander Rudensky visade att möss utan tillverkning av det speciella proteinet inte kan bilda regulatoriska T-celler. De drabbas därför av autoimmuna sjukdomar som till exempel reumatism.
– Jag ser priset som ett stort erkännande och jag hoppas att forskningen kan göra livet bättre för dem som lider av autoimmuna sjukdomar, men också för det fortsatta forskningsarbetet inom områden som transplantation och cancer, säger Alexander Rudensky.
Så fungerar T-cellerna – klicka på bilden för att se hela.Bild: Johan Jarnestad

Crafoordpriset

Crafoordpriset delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien och Crafoordska stiftelsen i Lund. Pristagarna bjuds in till Sverige under Crafoorddagarna i maj. Den 16 maj kommer de till Lund för att hålla en prisföreläsning och åker därefter vidare för prisutdelning i Stockholm den 18 maj.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen