Malmö

Lämnade MKB-lägenhet fullständigt rödbrun – kan tvingas betala 81 000 kronor

Det kaklade badrummet, toalettstolen, kylskåpet, eluttagen, strömbrytarna, samtliga rum och delar av taket. Allt hade målats rödbrunt när hyresgästen flyttade. Nu kan hon tvingas stå för MKB:s ommålningskostnader på 81 000 kronor.

Dags att måla om lägenheten? Men tänk dig för innan du bestämmer färg.Bild: Peter Frennesson
Scharlakansrött, chockrosa, limegrönt, televerksorange eller bajsbrunt. Sugen på att måla om din lägenhet?
Men tänk dig för innan du väljer färg. Annars kan du dras inför rätta och tvingas betala för en ommålning i mer neutrala färger.
Det har en före detta hyresgäst hos MKB (Malmös kommunala bostadsbolag) råkat ut för, berättar tidningen Hem och Hyra.
Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern som bodde i en MKB-lägenhet i centrala Malmö. När MKB:s personal inspekterade lägenheten efter att hon hade flyttat gjorde de en anmärkningsvärd upptäckt.
Allt var rödbrunt. Samtliga rum, inklusive det kaklade badrummet, hade målats i en brunröd nyans. Till och med kylskåpet, toaletten och delar av taket hade målats i den förmodade favoritfärgen.
”Samtliga eluttag, strömbrytare och ventilationskåpor är övermålade”, konstaterade MKB:s besiktningsperson.
Dessutom var lägenheten skadad och kvinnan hade inte gjort totalommålningen på ett fackmannamässigt sätt, menade MKB.
Hyresgästen lämnade MKB-lägenheten fullständigt rödbrun. Nu kan hon tvingas betala 81 000 kronor för ommålningen.Bild: Nelly Herzberg
Bolaget tvingades måla om och återställa lägenheten. Notan på 81 645 kronor har MKB krävt att kvinnan ska betala. Men hon har vägrat.
Därför har MKB vänt sig till Malmö tingsrätt – som nu i en tredskodom slår fast att kvinnan kan komma att tvingas betala summan. Kvinnan dök aldrig upp när målet skulle prövas, nu har hon en månad på sig att höra av sig innan domen vinner laga kraft.
Enligt MKB får deras hyresgäster i princip måla om sina lägenheter i vilka färger de vill.
– Man får faktiskt göra rätt så mycket när det gäller färgval i sin lägenhet. Gillar man rödbrunt väldigt mycket, så fine. Men man måste vara beredd på att måla om innan man flyttar, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Om man som hyresgäst vill slippa att måla om en lägenhet när man ska flytta har Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson ett tips.
– Man ska tänka på att göra det tekniskt fackmannamässigt och att inte använda färg eller tapeter som avviker från gängse smak. Använd sunt förnuft och neutrala färger. Men det är svårt att säga exakt var gränsen går, säger han till tidningen Hem och Hyra.
Gå till toppen