Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöregissör gör film om skjutne brodern och Peter Mangs

För tio år sedan sköts 16-årige Kamal Masri med fem skott. Polisen misstänker att det var serieskytten Peter Mangs som sköt. Nu har Kamals syster Manal Masri, ett bekant namn i teaterkretsar i Malmö, gjort långfilmen ”Brev till en seriemördare” om händelsen och den får premiär på biografer runtom i landet i mars.

Manal Masri.Bild: Mantaray film
Den 28 november 2006 cyklar 16-årige Kamal Masri längs Kroksbäcksstigen i Malmö på väg till en fotbollsträning när någon skjuter honom i huvudet. Först på avstånd och sen på närmare håll. Fem skott avlossas. Efter en oviss tid på sjukhus så står det till sist klart att Kamal Masri kommer att överleva attentatet.
Polis och tidningar spekulerar kring gängrelaterat våld och hämnd, men för Kamal Masris familj verkar det märkligt. Kamals systrar Manal och Mona Masri är välkända kulturprofiler i Malmö och de väljer att ligga lågt med vad som hade hänt. Men en dag får familjen ett samtal från polisen om att de har gripit en misstänkt: Peter Mangs. Först då börjar familjen prata med varandra om vad som hänt.
Manal Masri, som är känd i Malmös teatervärld som grundare av Teater Foratt och jobbar idag med Radioteatern, bestämde sig där och då för att ta reda på mer om vad som hade hänt.
– Det började med att jag försökte bearbeta det som hänt genom att jag började skriva och dokumentera. Som regissör och producent är jag van att berätta andras historier, men nu handlade det om vår egen historia och jag funderade länge på om jag verkligen vågade göra det, berättar Manal Masri för Dygnet Runt.
Bild ur "Brev till en seriemördare".Bild: Mantaray film
I sju år har hon nu jobbat med en dokumentärfilm med utgångspunkt från händelserna i november 2006. Filmen fokuserar på familjens perspektiv och människorna bakom rubrikerna. Polisarbetet och rättegångarna finns med, men de är inte huvudhistorien.
– Jag ville försöka ta reda på vad det verkligen var som hände den där novemberkvällen. Men med tiden insåg jag att berättelsen var större än så, större än min bror, större än min familj och större än skytten, säger Manal Masri.
– Med ett avsevärt researcharbete, inspelat material som sträcker sig över sju år och en spännande historia var det viktigt för mig att hitta ett filmiskt grepp att skildra detta genom. Resultatet blev en thrillerdokumentär.
Peter Mangs har inte erkänt skotten mot Kamal Masri och inte heller åtalats för just dessa. Däremot har han berättat saker som placerar honom på brottsplatsen och som bara skytten kan veta.
För att få själv ett svar på alla sina frågor har Manal Masri skrivit ett brev till Mangs. Var det han som sköt? Huruvida hon får svar vill hon inte berätta i nuläget. Brevet har också gett titeln till dokumentärfilmen, ”Brev till en seriemördare”, som får premiär den 24 mars på biografer runtom i landet.
Men än är filmen inte klar.
– Jag är mitt inne i postproduktionsfasen och sitter och arbetar i Stockholm just nu. Vi räknar med att filmen är helt klar i mitten av februari, säger Manal Masri.
– När vi om tjugo år ser tillbaka vill jag att den här filmen ska vara ett dokument över vår samtid. Sverige idag. Europa idag. En film som genom det lilla säger något om det stora. En film som sträcker sig bortom Sveriges gränser, säger Manal Masri.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen