Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Nya katastrofsiffror visar att rikspolischefen inte har kontroll på krisen

Rikspolischef Dan Eliasson.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Svensk polis lämnade i fjor över 145 365 färdiga brottsutredningar till åklagare. Det betyder ett ras i resultat för femte året i rad.
Ett tydligt kvitto på en polis i djup kris.
År 2011 redovisade polisen 209 585 förundersökningar till åklagare. Sen dess har resultatet fallit med över 30 procent.
”Självklart är vi inte nöjda”, kommenterar Mats Löving, chef för NOA (Nationella operativa avdelningen).
Det är inte regeringen heller.
I en intervju i HD och Sydsvenskan i november krävde inrikesminister Anders Ygeman ”tydliga resultat” från rikspolischef Dan Eliasson "efter årsskiftet". På torsdagen meddelade han att han nu kräver en förklaring av rikspolischefen.
Polisens resultat kan beräknas på flera sätt. Ett är andelen uppklarade brott. Den har också fallit fem år i rad från 18 till 14 procent. Men enligt Ygeman är problemen i samband med polisens stora omorganisation - plus terrorhot och mordvåg i Malmö och Göteborg – så djupa att man inte kan förvänta sig att andelen uppklarade brott vänder uppåt förrän tidigast under andra halvan av 2017.
Ett annat mått är det som kallas ”genomströmning” – det vill säga hur många brottsutredningar polisen producerar och lämnar över till åklagare för beslut. Det är detta som Polismyndigheten nu redovisat.
Bara från 2015 till 2016 har antalet ärenden som gått vidare till åklagare minskat med 10 procent.
Nedgången gäller i stort sett alla brottstyper: Våldsbrott, stölder och ekonomisk brottslighet.
Störst är raset i antal bedrägeriutredningar som sjunkit med 40 procent det senaste året.
I Region Syd har antalet färdiga brottsutredningar fallit i samma takt - från 41 665 år 2011 till 25 320 under 2016.
När nye tf regionpolischefen Klas Friberg mötte pressen i Malmö på torsdagen poängterade han att han vill fokusera på att försöka få fart på utredningsverksamheten.
I början av veckan meddelade Dan Eliasson att Fribergs företrädare Annika Stenberg fick avgå. Detta efter att Polisförbundet anklagat henne för inkompetens och påstått att hennes chefsskap gjort poliskrisen värre i Region Syd än i resten av landet.
Petningen av Annika Stenberg kan ses som ett försök av den hårt kritiserade Dan Eliasson att rädda sitt eget skinn. Moderatledaren Anna Kinberg Batra har krävt att han byts ut. Både Anders Ygeman och statsminister Stefan Löfven har under de senaste dagarna sagt att de fortfarande har förtroende för Eliasson.
Frågan är hur länge det varar.
Anders Ygeman ska nu träffa Eliasson i nästa vecka och vill då ha en förklaring hur trenden ska vändas.
Den nya statistiken visar att raset i polisens kapacitet har fortsatt under hela 2016.
Det tyder inte precis på att rikspolischefen har kontroll över krisen.
Gå till toppen