Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisnotan för påvebesöket: 15 miljoner kronor

Den svenska polisbevakningen i samband med påvebesöket kostade drygt 15 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Arkivbild.Bild: Emil Langvad/TT
Några månader har gått sedan påve Franciskus landade på svensk mark för att i Lund och Malmö uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen i dagarna två. Nu står det klart att den svenska polisbevakningen i samband med påvebesöket kostade drygt 15 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
– Jag är inte förvånad för det var en stor kommendering och de platser vi skulle bevaka var svåra och vi visste att det skulle bli omfattande kostnader, säger Mats Karlsson, som var kommenderingschef för polisinsatsen, till SVT.
Polisen i region Syd står för merparten av kostnaden, 11,6 miljoner kronor, medan Nationella operativa avdelningen (Noa) betalar resten.
Påve Franciskus landade på Malmö airport den 31 oktober och medverkade samma dag i ett ekumeniskt möte mellan Vatikanen och Lutherska världsförbundet i Lunds domkyrka och därefter ett ekumeniskt evenemang i Malmö arena. Dagen efter firade han katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö.
Gå till toppen