Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han satsar allt på rullskidåkning

Han vill göra rullskidåkning till den nya motionsformen för alla. Nu fyller Patrik Nilsson, Landskrona, 50 år.

Patrik Nilsson, Landskrona, fyller 50 år den 13 januari. Nu ger han allt för att rullskidåkningen ska bli den stora folksporten i Sverige.
Patrik Nilsson har verkligen sadlat om på riktigt. Han vågade ta klivet. En tid utvecklade han mobiltelefoner. Nu är det rullskidor som gäller.
– Jag vill se hela Sveriges befolkning på rullskidor. Jag vill sprida ett budskap. Det ska vara rullskidor för alla. Rullskidor är inte enbart för dem som åker Vasaloppet.
Det blev drygt tjugo år i telekombranschen med anställningar i olika företag. Mest känd blev han som produktchef för Ericssons vattentåliga äventyrs- och hantverkartelefoner, där den ena går under smeknamnet "hajfenan".
– Den gjorde verkligen avtryck och den säljs fortfarande på Blocket!
Nu har Patrik Nilsson valt att göra en så kallad "downshifting", en omprioritering i livet. Han förklarar:
– Jag har växlat ner från en internationell mobiltelefonkarriär för att spendera mer tid med familjen och för att utveckla den svenska rullskidmarknaden.
Patrik Nilsson fick vara med om Ericssons storhetstid i Lund när företaget ökade från 180 till över 2000 anställda under 1990-talet. Marknaden för mobiltelefoner växte, det europeiska mobiltelefonsystemet GSM lanserades och ingen kunde förutspå en dyster framtid.
– Men under 2010 och 2011 blev det en helt annan konkurrens. Även om Sony Ericsson kämpade på var det Apple och Samsung som allt mer tog över. Och för mig blev det mycket resor och pendlande. Jag jobbade helt enkelt för mycket. Jag var nästan aldrig tillgänglig för familjen. Nu lever jag ett helt annat liv, det känns mycket bättre, även om jag kan sakna tiden med Ericsson och alla fantastiska arbetskamrater i Lund.
Det egna företaget Rullskidcenter.se finns i Landskrona. Det är här Patrik Nilsson nu gör sitt livs satsning.
– Jag är inne på mitt sjunde år med företaget, det femte på heltid. Jag har en anställd och det är full fart, det är ett jätteintresse och det är en sport som folk är intresserade av. Och den ger en fantastisk kondition.
– Och det behöver inte alltid vara det dyraste alternativet som är bäst. Det ska vara rätt saker till rätt person. Många kommer hit och testar. Vi ger goda råd till kunderna, det ska vara stabilitet och komfort. Och vi ger även kunskap via nätet.
Idén med rullskidor kom när Patrik Nilsson letade efter en ny motionsform och fick se en tysk-österrikiska rullskida med större hjul, som även fungerar på grusvägar och dessutom har broms.
Själv tränar Patrik Nilsson med rullskidor flera gånger i veckan.
– Jag vill nå en bredare grupp. Idag är det många som har rullskidåkningen som ett komplement till snö. Jag vill vända på det. Rullskidor borde vara huvudsporten. Det går ju att använda rullskidor under tio till elva månader. Skidor kan man sedan köra när det inte går att åka rullskidor.
Allt fler använder rullskidor, inte minst i södra Sverige.
– Det är för alla åldrar och för personer som söker en ny motionsform. Och det är roligare och skonsammare än att springa, säger Patrik Nilsson.
Jodå, han har åkt både alpint och på "vanliga" skidor, kört Vasaloppet och även lopp i tyska alperna.
– I helgen är jag och min fru i Seefeld i Österrike. Där ska jag köra Visma Ski Classics långlopp, Kaiser Maximilian lauf, med 60 kilometer underbar längdskidåkning i det vackra alplandskapet.

Patrik Nilsson

Aktuell: Fyller 50 år den 13 januari.
Bor: Landskrona, där han även är född och uppväxt.
Familj: Hustrun Karolina och barnen Kristina, 18 år och Karl Philip, 21 år. Föräldrarna bor i Landskrona, en syster bor i Trelleborg.
Gör: Driver företaget Rullskidcenter.se i Landskrona. Har tidigare arbetat i Lund under närmare 25 år för bland annat mobiltillverkaren Ericsson.
Intressen: Rullskidor, längdskidåkning, slalom och matlagning.
Gå till toppen