Nord & Francke

Nu går Skam på torra land

Dritt, alltså.
Plötsligt känns det som att det finns ett slut på kärleken till norska tv-serien Skam. Idag ströp NRK tillgängligheten till de tre säsongerna för tittare utanför Norge. Skälet är att musikorganisationen Ifpi reagerat på att serien blivit en så stor succé utanför landetsgränser och musikrättigheterna ingriper enbart Norge. Som jag skrev om häromdagen spelar musiken en väldigt stor roll i serien och musikläggningen är frikostig.
I Facebookgruppen Kosegruppa Sverige rasslade det genast till av förtvivlan. Hardcorefansen har tittatpå serien via den norska playtjänstendels för att ligga i framkant, dels för maximal upplevelse. Den svenska texten kan verka störande om man verkligen ska leva sig in i tillvaron på och kring Hartvig Nissen-gymnasiet. Och nu kanvi inte kasta oss över säsong 4 direkt när den kommer i vår utan måste snällt inväntaden på SVT.
Själv var jag något seg i starten så jag såg de två första säsongerna i mellandagarna. Sedan inväntade jag säsong tre med svensk text för att jag inte ville gå miste om ett ORD i replikerna. Däremot fick jag stå ut med att Kosegruppa kallas för Trivselgruppen vilketinte är lika charmigt.
Häromdagen började jagom frånbörjan. Det är jusjälvklart att serien inte kommer attligga på SVT Play hur länge som helst, bara ett par månader till. Så jag är nu i slutet av säsong ett och tänker mig en helg full med Skam. Däremot har jag tänkt att när serien väl försvinner från SVT kommer den att ligga kvar på NRK i all evighet. Det har liksom varit en trösterik tanke, en krockkudde och en fallskärm. Så att abstinensen inte ska bli för svår.
Men icke. Om man för en stund inte orkar ta in allt det som är hemskt på riktigt är detta faktiskt också en trist nyhet.
Det är så dust.
Nord & Franckepå Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här
Gå till toppen