Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

#framåtmalmö: Förslag från Sydsvenskans läsare

#framåtmalmö – en satsning på engagemang, vilja och framtidstro. Vad måste Malmö göra för att få bukt med våldet? Och vad kan den vanliga Malmöbon göra för att hjälpa till? Här samlar vi förslag från Malmöbor och Sydsvenskans läsare.

Vill du vara med och bidra till kampanjen #framåtmalmö kan du ge ditt eget förslag på hur du skulle kunna bidra till förändring här. Eller tipsa om andra som gör saker du vill att vi belyser.
Bita Yari, boende på Rosengård och initiativtagare.Bild: Peter Frennesson
Bita Yari, initiativtagare till aktivitetsdagen för både grannar och andra Malmöbor på sin gård på Rosengård.
–Vi måste jobba förebyggande. Vi måste se till att våra barn och ungdomar har aktiviteter och något att göra. Sedan behöver barn eldsjälar, vuxna som bryr sig. Myndigheterna har svikit. Vi borde ha fler fritidsgårdar, fler aktiviteter och mer resurser. Men jag tror också på det kollektiva och att vi behöver skapa en gemenskap och trygghet tillsammans.
Amanda van Rheinberg, Pangea scenkonst.Bild: Peter Frennesson
Amanda van Rheinberg, Pangea scenkonst som medverkade på aktivitetsdagen på Rosengård.
– Det är fint att man kan mötas på det här viset (aktivitetsdagen på Rosengård). Jag skulle vilja göra det med mina grannar. Jag jobbar med barn och jag tror att det handlar om att hindra våldet redan där. Det handlar om att vara en bra förebild och jobba på alla olika plan. Våldet finns också hos barn. Man kan till exempel höra barn säga ”Jag ska döda dig”. Då handlar det om att som vuxen ifrågasätta. Varför säger du så där? Är det rätt att säga så? Här säger vi i alla fall inte så. Och så tror jag vi måste våga säga till varandras barn om det behövs.
Åsa Sandström, chef ABF, MalmöBild: Peter Frennesson
Åsa Sandström, chef ABF, Malmö, som bidrog till aktivitetsdagen på gården nära mordplatsen.
– Vi måste motverka den otrygghet som våldet skapar. Protesterna mot våldet är bra, men vi tror att det betyder mycket om man kan visa på positiva sidor också i Rosengård. Sedan handlar det om hur vi pratar med våra barn och att vi visar a tt en annan väg än våldet är möjlig. ABF tror på Malmö och alla goda krafter som finns här. Jag tror att myndigheter tillsammans med alla som bor här, alla oss, behöver ta ansvar.
Vivian Cubas.Bild: Peter Frennesson
Vivian Cubas, tidigare aktiv i Möllevångsgruppen.
– Vi måste skapa trygghet. Det gör vi bland annat genom att lära känna varandra och genom att nätverken växer. Vi kan göra mycket, från det stora till det lilla. Rädslan bottnar mycket i okunnighet. Du kan skapa en trygghet genom att se till att alla människor är delaktiga i gemenskapen. Jag hoppas det fortsätter med aktiviteter på gårdarna i Rosengård och att det blir ännu större. Kanske med en stor scen. Jag hoppas det kan bli en samlingsplats för ungdomarna.

”Ahmed kommer inte tillbaka. Det är dags att sätta stopp för våldet”

Det säger Hosam Abbas, kusin till den mördades Ahmed Obaid vids måndagens manifestation.

”Jag har svårt att tro att de ska skärpa till lagen. Det har de sagt i många år.”

Mohammad Ali Nejad deltog i måndagens manifestation i Malmö.
I sociala medier har Sydsvenskan frågat läsare om förslag på hur de skulle kunna bidra till förändring. Några av de kommentarer som kommit in är:
De är fel grejer ni lägger pengar på Dansa pausa lekplatsen istället för att ge fritidsgårdarna pengar så de kan göra aktiviteter med ungdomarna.
"Vi blir trakasserade av poliser! Vi får tomma löften av politikerna! Våra fina områden där det finns bra trygghet mellan grannarna o barnen blir svartmålade i media. Det skrivs bara om dessa områden när det har hänt ngt negativt. Vi ungdomar blir stoppade och visiterade flera gånger per månad av polisen. Men varför är det för hur vi klär oss eller är de för hur vi ser ut? Kan de bero på att vi inte bor i dem fina områdena i ett villa kvarter men bor istället i ett höghus områden? Ska nästa generation växa upp och se samma sak som vi har sett.
Ska det vara så att en 16 åring som hade hela livet framför sigska förlora sitt liv. Han hade en hel framtid framför sig han pluggade naturkunskap på Kunskapsgymnasiet i Malmö ju. Vart är våra politiker som bara lägger massa tomma löften hitt o ditt. Varför minskar dem budgeten för ungdomarna. Okej de läggs ner pengar på t.ex. Rosengård men på vad de är fel grejer ni lägger pengar på Dansa pausa lekplatsen istället för att ge fritidsgårdarna pengar så de kan göra aktiviteter med ungdomarna.
Vart är lagens högra arm ( polisen ) dem bara åker förbi o stoppar folk men tar inte sin tid för att snacka med någon ungdom istället. Jag vill bara en sak och det är att politiker ska sluta lägga tomma löften om dessa utsatta områden!! Och pengar ska läggas ner på rätt saker istället för något onödigt vill se Malmö som en enad stad. Vill få höra att mördarna som begått alla dessa mord blir tagna någon gång så vi slipper att unga liv försvinner ifrån oss!! #läggnerdittvapen #kämpamalmö"
En annan kommentar lyder:
Malmö har 11 vänorter- rimligen har åtminstone några av dem nåra bra erfarenheter.
"Tror d finns en enorm kunskap å vilja å förmåga om man kollar å frågar. Malmö har 11 vänorter- rimligen har åtminstone några av dem nåra bra erfarenheter (det är därför man har vänorter internationellt). Annars e mitt tips Vancouver som haft enorma problem med utanförskap bland ungdomar å en jääättestor immigration men där POLISER fått mandat att skapa nya brobyggande projekt. Polisen blir härmed inte bara ordning å reda utan även kamratskap å möjligheter. Träffade några av dem i resans början för 15,5 år sedan på en konferens."
En annan person skriver:
Se till att Malmös skolor håller ungefär samma nivå vad gäller resurser, lärare och att elever från olika bakgrund och områden blandas.
"Strängare straff för vapenbrott och även för brott som hotar ett säkert och demokratiskt samhälle, t ex hot och våld mot blåljuspersonal och utpressning av näringsidkare. Jag tror inte på att straff egentligen löser något i samhället långsiktigt, men rent konkret får det bort människor från gatan en period som annars kan begå nya brott iaf.
Preventivt arbete också. Se till att Malmös skolor håller ungefär samma nivå vad gäller resurser, lärare och att elever från olika bakgrund och områden blandas. På den punkten är det väl katastrof just nu.
Arbeta med att minska bidragsberoendet i Malmö, som jag tror är Sveriges största? Måste vara värt de pengarna, så mycket pengar som det kostar. Och så många frustrerade unga män som det genererar... Förbättra arbetslösheten för utrikesfödda så gott det går genom att erbjuda utbildning och praktik i yrken med stor efterfrågan. Tydligare krav på individen men också en mer individuell och seriös satsning på att faktiskt komma i arbete.
Fler poliser i de områden där det är oroligt (och så att det finns någon polis kvar till resten av staden). Ta tillbaka no-go zonerna som Seved och Herrgården. Man kan fan inte ha zoner i en stad där myndighetspersonal inte kan gå in och där de boende lever laglöst."
En tredje kommentar lyder:
Brott ska innebära straff och nolltolerans tror jag hade varit på sin plats.
"Jag tror att maktförhållandet mellan barn och vuxna i Sverige blivit rejält skevt. Vuxna måste våga och orka uppfostra barn och säga ifrån i skola och hem. Unga vuxna ska förväntas uppföra sig som vuxna och inte som ansvarslösa barn som inte förstår vad som är rätt och fel. Att vilja gå på fritids när man är närmare 20 år är konstigt. Brott ska innebära straff och nolltolerans tror jag hade varit på sin plats. Ömmande och gullande har prövats och det ser i ärlighetens namn inte ut att fungera! Med det sagt så skadar inte positiva hashtags osv, de kan få en del människor att känna sig bättre. Inget fel i det!"
En läsare föreslår:
Förlägg nästa malmöfestival i dessa områden.
”Något måste göras och det måste börja någonstans. Ett litet steg är ändå ett litet steg närmre målet. Förlägg nästa malmöfestival i dessa områden och låt Malmös medborgare 'invadera' områdena under en vecka eller så.”

Yasmine, 16 år: ”Malmö måste få civilkurage, om någon blir slagen går folk bara förbi”

Enkät: Julius Viktorsson
Vad måste Malmö göra för att få bukt med våldet? Och vad kan den vanliga Malmöbon göra för att hjälpa till? Vi inledde #framåtmalmö i fredags genom att fråga några helt vanliga Malmöbor om deras idéer.
Sejad Aledemi, Abdullah Al-Qurshi och Gabriel Neaj, med hundarna Bamse och Simba.Bild: Julius Viktorsson
Sejad Adelemi, 23 år, Abdullah Al-Qurshi, 20 år, och Gabriel Neaj, 20 år:
– Vi kände honom, 16-åringen. Jag träffade honom för bara en vecka sedan. Han jobbade på en loppis vi brukar gå till, och vi blev jätteledsna när vi fick veta att det var han. Han var väldigt snäll, och han hade hela livet framför sig, säger Gabriel Neaj.
– Vad de här områdena behöver är poliser som fotpatrullerar. Fler poliser måste synas ute. Och sen måste man få koll på vapnen. Det är så lätt att köpa vapen nu så du fattar inte. Vi skulle kunna fråga folk som går här förbi, och jag lovar dig att någon hade sagt, "visst, jag har vapen om du vill köpa". Det måste bli hårdare straff på att äga vapen, säger Sejad Adelemi.
– Och så måste det skapas jobb. Det här handlar om pengar. Har man ett jobb behöver man inte skjuta folk eller sälja droger. De som skjuter går ju dessutom på droger. Det finns ju ingen frisk person som skjuter en annan människa utan att ha tagit något, säger Abdullah Al-Qurshi.
Paloma Frenk, som nyss tagit examen som sjuksköterska och fått en blomma i S:t Johannes kyrka.Bild: Julius Viktorsson
Paloma Frenk, 33 år, bor vid Möllan:
– Vi Malmöbor får inte vara rädda för att säga ifrån. För det är ju vi, som inte skjuter och som inte är involverade i gängkriminalitet, som blir rädda. Polisen måste också få mer resurser. Jag minns när det var jättemycket skjutningar i Malmö för fem-sex år sedan, men då kändes det som att det fanns poliser överallt. Nu är det inte så. När jag läste om att 16-åringen skjutits kände jag bara: "Sluta nu. Detta måste få ett slut".
Eric Björkqvist, Elvira Reer och Yasmine Mahmoud.Bild: Julius Viktorsson
Eric Björkqvist, 18 år, Elvira Reer, 17 år, och Yasmine Mahmoud, 16 år:
– Segregationen i Malmö är ett jättestort problem. Och det skapar fördomar. Vi måste involvera folk från olika stadsdelar mer, så att det inte är att någon kommer från Rosengård, utan att alla kommer från Malmö. Kanske kan man göra det genom olika sorters evenemang, säger Eric Björkqvist.
– Det behövs fler fritidsgårdar. Men problemet är att många fritidsgårdar har dåligt rykte. Det behövs blandas upp, så att inte bara folk som bor i samma område går till en och samma fritidsgård. Man måste kunna känna sig trygg, men titta på Värnhemsskolan. Där har de vakter och stängel, men då blir det ju som att komma till ett fängelse. Det är inte heller bra, säger Elvira Reer.
– Malmö måste få mer civilkurage. Om någon blir slagen mitt på gatan så gör folk ingenting, de går bara förbi. Jag har sett det själv flera gånger. Och vad beror våldet på? Jo, att folk inte har någon att prata med. I min gamla högstadieskola, om man ville gå till kuratorn, så kom kuratorn ut på lektionen och hämtade en. Och då går ju snacket: "varför gick du till kuratorn?". Det är inte bra. Då känner folk, "nej, jag tänker inte gå dit, mina problem är inte så farliga". Och då håller man det inne, och så blir det värre, säger Yasmine Mahmoud.
Hans och Ann Leck.Bild: Julius Viktorsson
Hans Leck och Ann Leck, som bor i Lomma:
– Det behövs kameraövervakning. Och strängare straff. Straffskalan måste höjas för den som ägnar sig åt de här brotten. Boxningstränaren i Rosengård, Dallas, gör ju fantastiska insatser för ungdomarna. Sådana eldsjälar borde uppmuntras , säger Ann Leck.
– Det är en så komplex fråga. Jag pratade med en man som är engagerad i irakiska föreningen i Malmö, och frågade honom: "Varför tar ni inte kontakt med föräldrarna till ungdomarna och ser till att de får ordning på dem?" Men han sa att många av de här ungdomarna som är med i gäng, inte har någon föräldrakontakt alls. Då blir de ju inte heller mottagliga för samhällsinsatser, som utbildning och så vidare. Det är svårgreppbart alltihop, säger Hans Leck.
Paula Freccero och Emma Svensson.Bild: Julius Viktorsson
Paula Freccero, 17 år och bor i Mellanheden, och Emma Svensson, 16 år och bor i Trelleborg:
– De flesta har ju en vän eller en väns vän som håller på med något, kanske droger eller till och med äger ett vapen. Om du får reda på att din kompis gör något sånt, våga säga ifrån! Ifrågasätt. Den som har ett vapen gör att det blir farligt för alla andra, och vem som helst kan råka illa ut, säger Paula Freccero.
– Just nu känns det som att de här skjutningarna skulle kunna drabba en själv också, om man har otur. Det räcker att vara på fel plats vid fel tillfälle. Kanske borde Malmö satsa mer på att skapa trygga platser, belysa fler områden på kvällen till exempel, säger Emma Svensson.
Sebastian Holm.Bild: Julius Viktorsson
Sebastian Holm, 28 år, Limhamn, arbetar som brevbärare:
– Det kanske låter extremt, men jag tycker man ska legalisera vissa droger, som cannabis. Vi kan inte fortsätta att kriminalisera människor som har problem, utan vi måste hjälpa dem. Om droghandeln skulle förstatligas, så slår man dessutom ut de kriminellas marknad. Men framförallt måste vi som stad bli vänligare mot varandra. Hälsa, hjälpa varandra, våga säga ifrån.
Gå till toppen