Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anrikt apotek attraherar amerikaner

Äldre än Esaias Tegnér, slaget om Lund och årets jubilar Lunds universitet. Apoteket Svanen är en 390 år gammal Lundaklassiker, som det krävdes militär för att stoppa.

Så är också apoteket på Kyrkogatan med sin vackra träinredning och intarsia är något av en turistmagnet idag.
– Åtminstone var tionde besökare ställer frågor om apoteket och speciellt amerikanerna är jättefascinerade, säger farmaceuten Karin André.
– Det blir många frågor och samtal.
Karin André vurmar för apoteket Svanen.Bild: Sandra Henningsson
Nu är det Sydsvenskan som frågar och Karin André visar runt och berättar entusiastiskt om huset och verksamheten, som i dag drivs av kedjan Apoteket, arvtagare till det statliga Apoteksbolaget. Apoteket är Lunds äldsta affärsdrivande institution.
– År 1623 fick Lund sin första fasta läkare. Men i staden insåg man då att man saknade en apotekare och ett brev skickades till det kungliga danska kansliet i Köpenhamn, förklarar Karin André.
Borgarna i den danska, skånska staden fick som de önskade av kong Christian IV. Den danske apotekaren Esaias Fleischer gavs 1627 tillstånd att starta en filial i Lund. Det var sedan en av hans efterträdare, Paul Erman, som 1647 drog igång verksamheten på den nuvarande platsen vid Kyrkogatan.
Den 11 augusti 1678 tog det dock slut. Den danska hären, som en vecka tidigare i Kristianstad hade kapitulerat till svenskarna, drog genom stan på mindre gott humör och mer än hälften av Lunds gårdar, däribland apoteksgården, brändes ned eller skadades svårt på annat sätt.
Ganska precis så här har det sett ut för kunderna i bortåt 120 år.Bild: Sandra Henningsson
I början av 1700-talet reparerade en senare apotekare, Daniel Kehler, apotekshuset och efter att det 1711 hade brunnit lät han på tomten uppföra en ny korsvirkesbyggnad som sedan stod pall i nästan tvåhundra år.
– Den senaste stora ombyggnaden påbörjades 1897 och året därefter togs korsvirket bort, berättar Karin André.
Den nya apotekaren Fredrik Montelin ville då ha större och mer funktionella lokaler och gav uppdraget till arkitekten Folke Zettervall, som rev huvudbyggnaden och även den norra längans vägg mot Klostergatan och till stora delar byggde nytt.
– Folke Zettervall gav noggranna anvisningar även om utsmyckningarna, berättar Karin André. Han var själv mycket intresserad av blommor och alla väggar här är utsmyckade med medicinalväxter.
Många slags utsmyckningar blev det.Bild: Sandra Henningsson
Tak- och vägginredningen i satinvalnöt från 1800-talets slut är alltså intakt. Och på apoteket ser man nuförtiden till att dölja alla moderniteter bakom diskarna.
– Flera snickare utförde arbetet. Utsmyckningarna inklusive intarsian gjordes av snickaren Ola Nilsson från Kristianstad, kallad "Skånska Nisse", säger Karin André.
– Många djur har avbildats här, de ansågs beskyddande för människan.
Men det finns också andra symboler på inredningen. Karin André, som själv en gång gick som apoteksteknikerelev på Svanen och sedan 2006 är tilbaka på Lundaapoteket, visar upp det vackert dödskallemärkta skåpet där de giftigare produkterna brukade förvaras.
Här förvarades farliga saker.Bild: Sandra Henningsson
Längs rummets väggar har många gamla medicinburkar fått stå kvar, en av dem visar sig innehålla Tycho Brahes eget recept på laxermedel. Och "nattluckan" mellan vestibulen och själva apotekslokalen fungerar fortfarande.
– Den användes på natten när apoteket var stängt. Apotekaren som höll till i våningen ovanpå in på 1900-talet kom ner om folk behövde något.
Karin André påpekar att lokalen nu behöver få sig en ny renovering, senast var 1990, och visar på sprickor i trätaket.
– Och så skulle vi ju vilja sätta upp de guldbokstäver som fallit ned från fönstren. Tyvärr finns det inte längre någon kvar som kan göra det med den rätta tekniken. Men vi har originalbokstäverna kvar här bakom.
Gå till toppen