Lund

Andreas Ekström: Ett urandrivet flygplan av kött?

Om ni trodde att konceptet "snökanon i Lund" var rekorddumt, så har jag ett par starka utmanare här.

Andreas Ekström HD-SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Strax före jul inträffade 1 april här i Lund. Det var otippat, för det brukar ju ske på våren.
Den här gången var det nån som skojade om att kommunen – just nu känd för sitt skrynkliga ekonomiska läge – hade hyrt in en snökanon. För åttio papp.
Världen står i brand, klimatet havererar framför våra ögon, och någon vill i detta lerans och fuktens vinterlandskap ”slå ett slag för längdskidåkningen”.
Vad sägs om att slå ett slag längdskidåkningen i stället? Eller att ta tåget nånstans dit där det finns snö helt naturligt? Eller vänta till nästa år, då det kanske blir som 2010 – det vill säga så mycket snö att en majoritet av alla vuxna människor i denna stad rimligen hatade sina liv i sina gatstensanpassade lågskor?
Jag förstår inte hur vi ska kunna toppa det här med snökanonen. Kanske kan vi lösa bostadsbristen genom att ställa hit den ena Barsebäcksreaktorn. Vi kan låta dagisbarn karva ut lite fönster ur betongen bara, det blir ett utmärkt kreativt projekt.
Jag har också länge drömt om kommunalt finansierade urandrivna flygplan av kött.
*
Och nu till något helt annat, men ändå lite samma sak – det ska handla om idéer och förslag.
För ett par veckor sedan uppmanade jag den som har ett medborgarförslag att inte bara skicka det till Lunds kommun, utan också till mig.
Medborgarförslagen kommer nämligen inte att automatiskt hanteras i kommunfullmäktige framöver, om det inte finns minst hundra personer som stöder det.
Jag tycker att det känns lite snålt, så därför erbjuder jag plats för förslag även i denna spalt. De fyra senaste som har inkommit har ni här:
• Per Strandell föreslår att Lunds kommun lägger ner alla koloniområden, som enligt hans mening är för billiga och dessutom ligger i vägen för en nödvändig utbyggnad av bostadsbeståndet.
• Ulla Sæther är koncis: av ekonomiska skäl bör Lund strunta i att bygga spårväg.
• Ulf Berggren föreslår att om ett medborgarförslag kommer fram till fullmäktige, så bör den som har skrivit förslaget beredas utrymme att också tala inför församlingen.
• Björn Isaksson föreslår att kommunen ska förse sina papperskorgar med en särskild hållare för pantflaskor och burkar, som Köpenhamn och många andra städer redan har gjort.
De förslag som skickades in till kommunen före den 3 januari behandlas som den gamla sortens medborgarförslag. De som kommit in senare dyker upp på Lunds kommuns hemsida när det nya systemet lanseras i vår.
In och skriv på om ni gillar de idéer ni ser – när hundra personer har gjort det, blir förslaget ett ärende i kommunfullmäktige. Så enkelt är det.
Gå till toppen