Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

13-åring med blindtarmsinflammation fick inte plats i Helsingborg

Barnavdelningen fullbelagd och flera timmars väntan på ambulans till Malmö.

Omkring tio sjuka barn från Helsingborg uppges under helgen ha blivit hänvisade till Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö. Barnavdelningen på Helsingborgs lasarett, som sedan jul endast har åtta av 18 platser öppna på grund av sjuksköterskebrist, var fullbelagd.
13-årige Hussein El-Achkar, som drabbades av blindtarmsinflammation natten till söndag, var en av patienterna som inte fick plats. För honom blev det dessutom flera timmars väntan innan en ambulans fanns ledig som kunde köra honom till Malmö.
– Personalen på akuten sade själva att de kommer att skriva en avvikelserapport om det här. De ringde flera gånger efter ambulans utan resultat. När de började tappa hoppet pratade de med oss om vi själva skulle köra vår son. Men han hade så ont att han måste ligga ned och få morfin under tiden, så det kändes inte säkert. Vårdpersonalen tyckte heller inte att det var rimligt. Vid 18.30 på kvällen kom det en ambulans, säger Layal El-Achkar, mamma till Hussein.
Då hade familjen varit på Helsingborgs lasarett sedan 14-tiden på söndagen. Men det var redan i lördags kväll som 13-årige Hussein El-Achkar blev sjuk. Han fick feber och ont i magen.
Storasyster Hayat och pappa Wissam med Hussein El-Achkar som inte kunde få vård i Helsingborg för att barnavdelningen var fullbelagd.Bild: Patrik Renmark
– Han var dålig hela natten och på morgonen ringde vi akuten. De sade åt oss att komma in och då hade Hussein 41 graders feber. Det verkade vara blindtarmsinflammation men personalen sade att vi måste till Malmö för det fanns ingen plats på barnavdelningen. Hussein blev sämre och sämre. Personalen gav honom smärtstillande, berättar Layal El-Achkar.
Sedan följde den långa väntan på ambulanstransport. När den till sist kom fick Layal åka med i ambulansen och Husseins pappa och syster följde efter i egen bil. Klockan 23 på natten opererades Hussein på Sus i Malmö där han nu är inlagd.
– Det är inte acceptabelt. Varken att det saknas ambulans, eller att barnen blir utan sjukvård i en stad som Helsingborg. Enligt personalen i Malmö hade de fått in mer än tio barn från Helsingborg och tyckte att det var mycket, säger Layal El-Achkar.
Trettonårige Hussein El-Achkar fick smärtstillande på Helsingborgs lasarett under timmarna som han väntade på ambulanstransport till Malmö.Bild: Patrik Renmark
Exakt hur många sjuka barn som blev utan plats på Helsingborgs barnavdelning i helgen är oklart, men det kan mycket väl röra sig om tio barn.
– Ja, jag kan bara uttala mig utifrån statistiken. Men den visar att det handlar om mellan två och sju barn per dag. Så det är fullt möjligt att det har varit tio i helgen, säger Fredrik Jonsson, biträdande divisionschef för Specialiserad närsjukvård och kirurgi i Skånevård Sund.
Han känner inte till att det ska ha varit några särskilda problem med ambulanser i helgen. Just med tanke på neddragningen på barnavdelningen är en extra ambulans placerad i Helsingborg under årets första månader.
– Jag har inte pratat med personalen som var på plats, men kollade våra datasystem i söndags kväll mellan klockan 21 och 22. Då hade akuten 43 patienter och rimliga väntetider. Men teoretiskt kan det bli så att man får vänta på ambulanstransport mellan sjukhus. Patienter som är på akuten har vi ändå kontroll på, det är oftast viktigast att ambulanserna tar hand om patienter som inte är på sjukhus. Men allting beror naturligtvis på hur bråttom det är. SOS gör prioriteringen och pratar med lasarettets personal, säger Fredrik Jonsson.
Gå till toppen