Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Branschen som bäddar för jobb till unga

Det ärpå hotell och restauranger som det skapas många nya jobb i Malmö. I går fick tusen Malmöungdomar en inblick i branschen som behöver nyanställa, men som ibland har svårt att hitta folk.
Alba Grinneby och Ester Lundberg försöker bädda en hotellsäng korrekt på tid.Bild: Peter Frennesson
Malmö Live fylldes av åttor och nior från Malmös skolor under måndagen. Här fick de bland annat prata med möjliga arbetsgivare och testa hur det är att bädda en hotellsäng på tid.
Ester Lundberg och Alba Grinneby, som går i åttan på Västra hamnens skola, var två av många som testade att bädda en hotellsäng. De var inte snabbast, de hala örngotten och påslakanen var inte hundra procent samarbetsvilliga.
Ester Lundberg och Alba Grinneby funderar redan på gymnasievalet som de ska göra om ett år.
– Jag vill gärna bli veterinär och ska praoa på ett djurhem för att se hur det är. Men just nu funderar jag på att söka till samhäll/media. Jag är intresserad av design också.
Alba Grinneby ska göra sin prao på en restaurang.
– Jag tror att det är bra för att få sommarjobb. Men jag tänker också gå samhäll/media för att jag är intresserad av politik, säger hon.
Efter bäddningen ska de ge sig vidare ut på studiebesök i det som kallas för besöksnäringen.
– Jag ska till Jägersro, säger Alba Grinneby
– Och jag ska till Slagthuset, säger Ester Lundberg.
I måndagens jobbmässa Projektet Hej Framtid!, som är ett samarbete mellan Visita, Malmö stad, Region Skåne och Arbetsförmedlingen, ingick också studiebesök på några hotell och restauranger i stan.
– Det här är ett jättebra initiativ. Vi önskar att de här ungdomarna ska söka sig till gymnasieutbildningar inom vår bransch, säger Jens Lyckman, vd för Clarion Hotell & Kongress Malmö Live.
Han säger att det ibland är svårt att hitta arbetskraft.
– Vi är många hotell i Malmö och vi känner dessutom av konkurrensen från Köpenhamn där lönerna är cirka trettio procent högre.
Jens Lyckman säger att det går att få helg- och sommarjobb på hotell redan som 16-åring.
– Det är många som börjar som frukostvärdinna.
Han säger att ett bra sätt och språkkunskaperär två egenskaper som är viktiga när hotellet anställer.
– Sen följer intervjuer där vi gör urvalet, säger han.
De närmaste åren behöver besöksnäringen i Skåne anställa ungefär 50 000 personer. Den som går en praktisk gymnasieutbildning inom branschen får nästan alltid jobb efter examen.
– Vår snabbt växande näring kan vara en bidragande lösning på ungdomsarbetslösheten, bara vi får ungdomarna att välja rätt redan från början. Du kan göra karriär inom många olika yrkesområden, få jobb i såväl stad som på landsbygden och du kan jobba i hela världen, säger Claes Sandvig från Visita Södra, branschens arbetsgivarorganisation.
Det är inte bara hotellsängarna som behöver bäddas nu och i framtiden. Restaurangerna behöver också nyanställa.
– Kock har länge toppat Arbetsförmedlingens lista över bristyrken. För att få en bättre matchning på arbetsmarknaden krävs att fler väljer att gå praktiska utbildningar, inte minst restaurang- och livsmedelsprogrammet och hotell- och turismprogrammet, säger Mats Rydberger på Arbetsförmedlingen i Malmö.
Jens Lyckman hoppas att måndagen leder till att fler ungdomar får upp ögonen får hans bransch.
– Vi måste planera för många år framåt. Det här är ett bra sätt som jag hoppas återkommer.
Gå till toppen