Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-is i magen över "förunderlig" Trump

Krig och kriser i mängd diskuterades när EU:s utrikesministrar höll årets första möte i Bryssel. Korridorsnacket dominerades ändå av Donald Trump.

Utrikesminister Margot Wallström talade med Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz under mötet i Bryssel.Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
– Det är ju de här väldigt vidlyftiga uttalandena i intervjuer och så som oroar, säger utrikesminister Margot Wallström (S) om Trumps senaste bud inför sitt uppstigande på presidentposten.
Trumps svingar mot bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Uttalade förhoppningar om att fler ska göra som Storbritannien och lämna EU gjorde honom till mannen på allas läppar i Bryssel – även om måndagens utrikesministermöte formellt handlade om helt andra saker.
– Självklart pågår det diskussioner i korridorerna. Vi möts ju kors och tvärs. Men alla är ändå eniga om att vi får se vad verkligheten blir. Vi måste ha lite is i magen. Trump är en förunderlig man, säger Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen.
På pappret var annars Syrien huvudämne för utrikesministrarna, inte minst med tanke på den vapenvila som Turkiet och Ryssland arbetat fram och det möte som ska hållas i Kazakstans huvudstad Astana om en vecka.
– Det är viktigt att man får en politisk process, som leds av FN. Vi välkomnar förstås det här mötet i Astana, men det är också viktigt vilka som bjuds in och att både EU och FN faktiskt får en roll framöver, säger Wallström.
EU:s nuvarande ordförandeland, Malta, har samtidigt uttalat stor oro för en ny hotande flyktingvåg över centrala Medelhavet från Libyen.
Frågan är bara vad EU kan göra med den krigshärjade grannen i söder.
– Tyvärr så är det ju inte möjligt att tänka på samma sätt som vi gjort med Turkiet om ett avtal. Men vi måste fortsatt arbeta för att det blir en stabil politisk ledning och ett säkerhetsläge som tillåter att man engagerar sig på ett helt annat sätt för flyktingarna, säger Wallström.

Fakta: EU och USA

Osäkerheten är fortsatt stor i EU över konsekvenserna av Donald Trumps tillträde som USA:s president. Exempelvis är det fortsatt oklart om vem som kommer att ersätta Anthony Gardner som USA:s EU-ambassadör, när dennes mandat löper ut på fredag.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bjöd redan i samband med presidentvalet in Donald Trump till toppmöte i Bryssel. Sannolikt kommer det att ske parallellt med det Nato-toppmöte som hålls i staden i vår.
Såväl Storbritanniens premiärminister Theresa May som Tysklands förbundskansler Angela Merkel planerar även för separata möten med Trump under våren.
Gå till toppen