Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Linus Thörnblad blir ambassadör och förebild

Före detta höjdhopparen Linus Thörnblad blir ambassadör för den nybildade föreningen Förebild. –Jag hoppas få unga ledare att lyssna, se och snappa upp signaler på stress och press, säger han.

I höstas startade Lundabon Stéfanie Feldmann Olofsson ledarskapsprojektet "Gå före", ett föreläsningsprogram för 25 unga mellan 18 och 25 år som alla leder eller har lett föreningar eller organisationer, från scouter till Lundaspexare.
Syftet är att ge unga en rad socialt stärkande vertyg att ha med sig i livet.
– När utmaningarna i samhället ökar dras det ofta in på det förebyggande arbetet. Vi vill inte att samhället bara ska ägna sig åt att släcka bränder utan i stället hjälpa unga att bilda nätverk och ge dem kunskap och verktyg. Det tjänar både individerna och samhället på, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.
Pilotprojektet har nu omvandlats till föreningen "Förebild" och socionomen Linn Johansson Erkenfelt liksom den tidigare höjdhopparen Linus Thörnblad har knutits till föreningen.
– Jag hoppas få unga ledare att lyssna, se och snappa upp signaler på stress och press. Oavsett om det handlar om studier, karriär, utseende eller familjerelation, säger Linus Thörnblad som själv har erfarenhet av utmattningsdepression.
– När jag nu fått distans till den tiden så kan jag se att det var jag själv som satte den största pressen på mig, att det var jag som skapade processen, säger han.
Stéfanie Feldmann Olofsson önskar att föreningar tar vara på den kunskap de unga ledarna tillgodogör sig genom "Förebild".
– Det finns ju ett värde i att ungdomarna själva reflekterar, både för sin egen del och för föreningens.
Ett nytt ledarskapsprogram riktat till unga ledare drar i gång i höst och kommer delvis att utformas av de unga som redan gått kursen.
– Utbildningssatsningen i sig är inte unik, däremot sättet vi gör det på. Deltagarna får kunskap och inspiration, de lär känna andra ledare och får ta del av vuxnas erfarenheter. Det vore fantastiskt om denna modell kunde spridas så att den blir nationell och kopieras i andra städer, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.
Den 15 februari bjuder föreningen in allmänheten för en gratisföreläsning i Stadshallen. Linus Thörnblad berättar då om sina erfarenheter i samband med den nationella uppmärksamhetsveckan kring barn och unga som lever nära missbruk och psykiskohälsa och där stress är en bidragande faktor.
Gå till toppen