Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven: Stolt över nordiska modellen

Den nordiska modellen utmanas och nu krävs samarbete gentemot populistiska krafter. Det poängterade statsminister Stefan Löfven i sitt tal när socialdemokrater från Norden samlades.

Norska Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre lämnar över en mössa – likadan som det norska backhopparlandslaget har – till statsminister Stefan Löfven i samband med Samakmötet utanför Oslo.Bild: Terje Bendiksby/TT/NTB
Statsministern var sist ut av talarna vid den nordiska fackliga och socialdemokratiska sammanslutningen Samaks möte i Oslo. I sitt tal pratade han ur ett personligt perspektiv vad den nordiska modellen – ekonomisk styrning, generell välfärd och hög facklig organisering – betytt för hans egen del.
– Det har gjort det möjligt för mig som en gång var fosterbarn och senare svetsare att i dag vara statsminister för Sverige. Vi ska känna en stolthet över den nordiska modellen, sade han.
Löfven påpekade att modellen nu ifrågasätts från dess motståndare och därför med gemensamma krafter måste försvaras:
– Det finns politiska krafter på högerkanten som vill avveckla den nordiska modellen. De föreslår skattesänkningar, vill ha vinstjakt inte minst i skolan och föreslår sänkta löner för vanligt folk. Jag kommer aldrig att acceptera ett samhälle där högerpopulisterna får peka ut syndabockar och sprida konspirationsteorier där de samtidigt försvarar ett klassamhälle.
Han själv stod som värd när Samak hade sitt senaste möte för nästan exakt ett år sedan i Stockholm och ser stor betydelse med samarbete över de nordiska gränserna.
– De här ländernas socialdemokrati har ett kitt mellan oss och det bygger på att vi har ett samhälle som håller ihop och bygger tillit, ett solidariskt samhälle. Det utmanas på många sätt och när människor känner att globalisering är mer hot än möjlighet – då har vi en gemensam utmaning, säger han till TT.
Samak avslutas på tisdagen och då reser Stefan Löfven till Davos och Schweiz för årliga Världsekonomiskt forum.
Gå till toppen