Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Malmö Metallteknik måste undersöka föroreningar i damm

Lomma kommun fortsätter kampen mot Malmö Metallteknik. Men i senaste domen från mark- och miljödomstolen gick rätten på företagets linje.

Malmö Metallteknik måste nu undersöka om föroreningar från verksamheten sprider sig i dagvattennätet.Bild: Julia Lindemalm
Malmö Metallteknik återvinner, sorterar och lagrar metaller på en tomt i Önnerup utanför Bjärred där det tidigare legat ett gammalt tegelbruk. I flera år har Lomma kommun försökt få stopp på verksamheten. Dels för att grannarna klagar på buller och damm, och dels för att företagets verksamhet misstänks sprida olika föroreningar i både dagvatten och Flädiebäcken.
Läs mer: Tre anhållna för grovt miljöbrott vid Bjärredsföretag
Läs mer: Ännu en misstänkt för grovt miljöbrott
I mars 2015 satte miljö- och byggnadsnämnden i Lomma därför upp fyra förelägganden mot Malmö Metallteknik. I dem stod bland annat att företaget skulle ta minst två vattenprover om dagen i den så kallade ”Norra Dammen” och sedan komma med konkreta besked om hur föroreningarna skulle stoppas. Om företaget inte gjorde som kommunen sa skulle det åläggas med vite.
I en ny dom från mark- och miljödomstolen upphävs nu tre av kommunens fyra punkter. Men domstolen kräver fortfarande att Malmö Metallteknik ska:
Ta prover i bottensedimentet i Norra Dammen. Med utgångspunkt i resultatet från proverna ska företaget sedan sätta upp en plan för hur de förorenade sedimenten ska tas bort. I kravet ingår också att Malmö Metallteknik ska undersöka hur dagvattnet sprider sig från tomten, och dessutom undersöka om det förekommer några föroreningar i brunnar som ligger i närheten.
På Malmö Metallteknik vill man inte kommentera domen, utan hänvisar till bolagets advokat Mikael Lundholm.
– Domen gick helt och hållet företagets väg. De åtgärder som domstolen vill ska göras är de som bolaget själv föreslog från första början, säger han.
Läs mer: Malmö Metallteknik får rätt mot Lomma kommun
Vill du läsa fler nyheter från Lomma kommun? Gilla "Här i Lomma" på Facebook.
Gå till toppen