Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Samhället måste göra allt för att rättvisa ska skipas”

På måndagsförmiddagen hölls en manifestation mot våldet utanför Stadshuset i Malmö.

Uppemot tusen personer har samlats i kylan utanför Stadshuset. Housam Abbas inleder manifestationen "Stoppa morden i Malmö" med en uppmaning:
– Kom fram, alla tonåringar. Ställ er här framme. Ni är framtiden.
Flera av klungorna längst bak skingras, och ungdomarna tar ett kliv närmare Stadshusets trappa. En tyst minut hålls för att hedra mördade Ahmed Obaid.
Det enda som hörs är kamerornas smattrande. Efteråt för Housam Abbas åter mikrofonen till läpparna.
– Många undrar vem som ligger bakom den här manifestationen. Då svarar jag att det är alla som är här. Det är ni, allas barn. Min dotter frågade mig: "Är du rädd pappa?". Ja, jag är rädd, men jag kunde inte säga ja till henne.
Han fortsätter med bruten röst:
– Ni fick krama era barn på morgonen. Ni fick äta frukost med dem, va? Kanske var det sista gången.
Uppemot ett tusental personer hade samlats framför Stadshuset.Bild: Lars Brundin
Ahmed Obaids leende ansikte syns på de uppförstorade plakaten där årtalen är omöjliga att missa. 2000-2017. Han blev 16 år.
– Här står många 16-åringar, säger Housam Abbas och sveper handen över folksamlingen. Uppskattningsvis hälften av dem som står och huttrar framför honom är skolungdomar. Här finns många av Ahmed Obaids kompisar från Kunskapsgymnasiet.
– Vi gick i samma klass. Det har varit jobbiga dagar, säger Balgees Al-Baaj.
– Det finns inga ord. Något måste hända. Våldet måste stoppas, säger hon.
Alla är överens. Manifestationen handlar om just det, att stoppa våldet. Arrangörerna till manifestationen har med sig en tydlig kravlista till landets och stadens ledande politiker.
En tjej läser upp kraven till Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S):
– Vi kräver snabba förändringar för att vi ska känna oss tryggare och säkrare i Malmö. Öka resurser till Polismyndigheten. Skärp straffet för vapeninnehav och vapenbrott. Inrätta fler säkerhetskameror i Malmö. Strängare straff för yngre brottslingar. Straff för mord skärps. Mer resurser till tullen och skolorna.
Många porträtt på Ahmed Obaid fanns med under måndagens manifestation i Malmö.Bild: Lars Brundin
Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har lyssnat och börjar nu själv tala till folksamlingen :
– Vi är här tillsammans för att när en familj förlorar en son förlorar hela staden ett barn. Sedan mordet i torsdags har vi alla kunnat ta del av beskrivningar av Ahmed. Vi har fått veta att Ahmed var förberedd för ett prov dagen efter mordet. Istället står vi här idag och konstaterar att det är inte Ahmed som gör provet. Det är hela samhället som sätts på prov.
Hon fortsätter:
– Även om det aldrig kommer leda till att familjen får tillbaka sin son, så måste samhället göra allt för att rättvisa ska skipas. Samhället måste göra allt för att de gärningsmän som är involverade ska gripas.
Hon pratar om hur hon och övriga i kommunledningen på sistone har arbetat hårt för att skjuta till fler polisresurser till Malmö. Hon fortsätter svara på de framlagda kraven:
– Lagstiftningen mot vapen kommer att skärpas.
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).Bild: Lars Brundin
Katrin Stjernfeldt Jammeh vänder sig också till alla Malmöbor som står framför henne när hon säger att alla måste ta sitt ansvar. Alla måste hjälpa till och berätta om vad de ser, rapportera in kriminaliteten till polisen.
– Det är viktigt att vi vågar prata så rätt personer grips. Hon berättar att hon är glad över att så många anslutit i manifestationen mot våldet:
– Vi behöver vara många. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tar över:
– Tack för er kravlista. Det finns inget på den som jag inte kan ställa upp på. Vi måste få bort vapnen, vi behöver en straffskärpning för vapenbrott och fler poliser.
Han fortsätter:
– För att man ska kunna klara upp brotten måste alla hjälpa till. Polisen är beroende av oss alla. Min uppmaning är att man måste berätta det man vet om morden men också om annan kriminalitet och narkotikahandel. Man får vara anonym.
Alla som talar under manifestationen pratar om meningslösheten i när unga liv släcks. En som också är 16 år är lillasystern till den 24-åriga tandläkare som mördades i Lindängen i december förra året. I slutet av manifestationen tar hon mikrofonen och pratar direkt ur hjärtat.
– Jag vet hur ni anhöriga har det, säger hon med gråten i halsen.
– Jag är fortfarande i chock.
Hon kan inte hålla gråten tillbaka när hon säger:
– Vi kan fortsätta drömma. Allt jag vill är att vi ska fortsätta drömma.
Tyst minut utanför Stadshuset.Bild: Kristin Nord
Wafa Abbas var på plats under manifestationen: ”Jag är här för jag undrar hur vi ska skydda våra barn. Min dotter gick i samma skola som han, Ahmed. Jag är jätteledsen och orolig."
Gå till toppen