Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bilar slogs sönder – vandalerna lämnade utpressningsbrev

På måndagskvällen larmades flera polispatruller till Vipgränden i Vellinge. Flera bilar hade vandaliserats – och ägarna fått utpressningsbrev.

Mellan 17 och 18.30 på måndagskvällen fick polisen in flera samtal från Vipgränden.
– Det var rörigt och stökigt med ungdomar, så vi hade mycket folk på plats, säger kommunpolis Jörgen Sjåstad.
På tisdagen har två personer lämnat närmast identiska anmälningar som rör skadegörelse och utpressning.
Båda har fått bilrutor krossade – och sedan hittat brev i bilen med meddelandet "Lägg 500 kronor i kuvertet innan klockan 22 [på tisdagskvällen], så krossar vi inte de andra rutorna."
– Det finns ingen misstanke om hot mot anmälarna. Personerna som lämnat lapparna verkar bara ha tagit några bilar på måfå, säger Jörgen Sjåstad.
Enligt vittnen i området som Sydsvenskan pratat med har rutorna krossats på minst två andra bilar utöver de fall som anmälts till polisen. Bilarna ska ha stått på olika parkeringar.
– Vi har inte fått in några vittnesuppgifter, men jag kan säga att vi kontrollerade ungdomar som uppehöll sig i närheten, säger Jörgen Sjåstad.
Flera andra händelser rapporterades in till polisen under kvällen.
Vid samma tidpunkt som vandaliseringen på bilarna ska ett ungdomsgång ha kastat ner soptunnor från bron över gång- och cykelvägen mot Framtidskompassen.
Några timmar senare hörde också en yngre kvinna, som också bor på Vipgränden, av sig till polisen.
– Hon uppger att tre unga killar har jagat henne. De ska inte ha sagt något till henne, men de hade dunjackor och luvorna uppdragna och hon upplevde situationen som hotfull, säger Jörgen Sjåstad.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen