Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Han får Lund att bli världens mest kriminella stad

Lund är världens mest kriminella stad. I alla fall enligt statistiksajten Numbeo. Det är Linus Trulssons fel.

Linus TrulssonBild: Privat
Uppgifter om att Malmö är Europas näst mest kriminella och otrygga stad började cirkulera för några dagar sedan. Källan var statistiksajten Numbeo.
Men det finns ett problem – Numbeos rankning baseras inte på någon officiell statistik. Istället är det användarnas egna upplevelser som styr siffrorna på sajten.
Linus Trulsson, ursprungligen från Anderslöv men numera boende i Stockholm, såg diskussioner om Numbeo-statistiken på Twitter.
– Jag tyckte att det var ganska kul att man förhåller sig till det som något slags fakta, när det egentligen bara är material inhämtat från folk som surfar in på deras hemsida och recenserar – lite som när man recenserar restauranger, säger Linus Trulsson.
Klicka på bilden för att se rankningen på Numbeos ”Crime Index Rate”.
Han bestämde sig för att visa svagheten i systemet och tänkte att Lund nog inte hade fått så många omdömen ännu.
– Bara för att visa hur tramsigt det är så ville jag se hur mycket man kunde lyfta statistiken för Lund.
Därför gick han in och rankade Lund som värst i alla kategorier. Och eftersom det inte fanns några restriktioner för hur många gånger man kunde recensera en stad så upprepade han proceduren gång efter gång.
Lund steg snabbt i Numbeos "Crime Index Rate", passerade Malmö, blev Europas mest kriminella stad och nådde till slut även toppositionen i hela världen, strax före Caracas.
– Det jag är mest förvånad över är att människor kunde ta det på allvar, säger Linus Trulsson.
Uppdatering 18 januari klockan 09:27: Efter Sydsvenskans publicering har Numbeo rensat bort en del recensioner av Lund och nu är staden inte längre högst rankad i världen. Lund toppar dock fortfarande Europastatistiken.
Gå till toppen