Huvudledare

Ledare: Låt inte hård brexit ge hård stämning i relationen till britterna.

Theresa May under sitt tal på tisdagen.Bild: Kirsty Wigglesworth
Ryktena var sanna. I ett uppmärksammat tal på tisdagen förklarade premiärminister Theresa May att det blir en så kallad hård brexit när Storbritannien lämnar EU.
"Vad jag föreslår innebär inte medlemskap i den inre marknaden", förklarade hon.
Det var inte ett alltigenom negativt besked. Det hade visserligen varit allra bäst om britterna hade stannat kvar inom systemet med fri rörlighet för varor och tjänster, men unionen har varit tydlig med att det förutsätter fortsatt fri rörlighet för EU-medborgare över gränserna. Och britterna har i sin tur låtit förstå att full kontroll över gränserna är en prioriterad fråga i utträdesförhandlingarna.
Såtillvida var Mays besked konstruktivt, trots allt. Ingen hade varit betjänt av att britterna lämnat in avskedsansökan med föresatsen att plocka russinen ur EU:s kaka. Nu ställs siktet istället på relationer som trofasta partner och nära vänner.
"Vi kommer att fortsätta att köpa era varor. Vi lämnar EU, men vi lämnar inte Europa", förklarade May.
Hon betonade också att EU-utträdet inte syftar till ökad slutenhet. Britterna delar alltjämt de gemensamma europeiska värderingarna och strävar snarare efter att bli mer globala än tvärtom. Inte heller är avsikten att på något vis skada EU.
"Det ligger i Storbritanniens nationella intresse att EU lyckas", sade May.
På samma vis ligger det i EU:s intresse att den brittiska utvecklingen efter omständigheterna går så väl som möjligt. Även om Storbritannien blir det första landet som lämnar EU – och befaras bidra till ytterligare splittring – behöver unionen inte vara repressiv. De väntande förhandlingarna blir tillräckligt svåra ändå.
Den formella utträdesansökan, som väntas i mars, blir början till en upplösning av avtal och fördrag från britternas över fyrtio år i unionen. Handelsavtalen hör till det mest komplexa och måste godkännas i ett trettiotal nationella och regionala parlament. Därtill kan det bli folkomröstningar på sina håll.
Slutligen ska det brittiska parlamentet få säga sitt om uppgörelsen med EU, lovar May.
Fallgroparna är många. Det kan till exempel bli svårt att hålla samman unionen mellan Wales, England, Skottland och Nordirland. Därtill kommer frågan om villkoren för EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter som bor inom unionen.
I samband med ett Londonbesök i veckan berättade Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) i The Guardian om hur hon träffat svenskar i staden som upplevt trakasserier på sina arbetsplatser efter beskedet om brexit.
Illvilja och inskränkthet kommer alltid att finnas. Men de kontakter som byggts upp under alla år med öppna gränser försvinner inte i en handvändning. Och som Linde är inne på borde det gå att nå en lösning som ger fortsatta möjligheter för EU-medborgare att bo och verka i Storbritannien liksom för britter att göra detsamma inom EU.
Även om britterna lämnar unionen förblir deras land väldigt viktigt som handels- och samarbetspartner. Hård brexit får inte bli detsamma som hård stämning mellan EU och Storbritannien.
Läs alla artiklar om: Brexit
Gå till toppen